L’educació emocional o demanar ajuda són algunes de les mesures preventives del suïcidi juvenil 

  • El suïcidi és la primera causa de mort entre les persones de 15 a 34 anys a Catalunya i un 90% de les morts està vinculat a una afecció mental.  
  • El passat 5 de març, es va presentar a la biblioteca de Rubí la guia de prevenció del suïcidi i acompanyament del dol Encarem el suïcidi juvenil, publicada pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. 

El CPB, a través de la Dra. Anna Plaza, coordinadora de la Unitat de Crisi i Prevenció del Suïcidi de la Dreta de l’Eixample, ha participat des del 2016 en l’elaboració i presentació de la guia Encarem el suïcidi juvenil que aborda tres grans eixos: fa una radiografia d’aquesta temàtica, parla de l’acompanyament del dol i, per últim, se centra en la prevenció, posant especial èmfasi en la salut mental i emocional. El document, publicat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), va ser presentat el passat 5 de març a la biblioteca de Rubí, on es va celebrar una taula rodona en què es va anar repetint una altra idea clau: la necessitat de trencar els tabús al voltant de la temàtica i parlar-ne obertament, així com la desestigmatització de la salut mental.

Tant per la magnitud, com per la gravetat, el suïcidi juvenil és un fenomen social de primer ordre, que afecta tant les persones que decideixen cometre l’acte suïcida com aquelles del seu entorn que viuen el procés de dol per la pèrdua o l’acompanyament de les temptatives. Si bé, el suïcidi no és sempre conseqüència d’un trastorn mental, ja que és multifactorial, el 90% de les persones que se suïciden presenten una afectació a la salut mental prèvia. El CNJC entén el suïcidi juvenil com un fenomen social que es manifesta individualment i que té les seves causes i expressió en arrels culturals i socials. Per tant, si les causes i les conseqüències són socials i multifactorials és també des de la societat civil i les institucions que cal treballar per construir vides dignes de ser viscudes.

Com ajudar a evitar-lo

Una de les mesures que es poden prendre per evitar aquestes situacions és l’educació emocional. L’educació emocional és un procés educatiu permanent centrat a potenciar les competències emocionals com a element essencial del desenvolupament integral de la persona i així capacitar-la per afrontar els reptes que puguin aparèixer al dia a dia. Adquirir competències emocionals com la consciència i regulació emocional, el benestar conscient l’autonomia emocional o les habilitats socioemocionals són un dels principals objectius de l’educació emocional.

Una altra mesura per afrontar aquestes situacions és demanar ajuda. Tothom pot patir situacions que ens sobrepassin i ens siguin difícils d’afrontar. Així doncs, demanar ajuda no és dolent, pot ser molt útil, i sovint compartir les preocupacions que tenim ens pot ajudar a trobar una solució.

Malauradament, el suïcidi és un tema que sovint és tractat com a tabú. Les dades mostren que una de cada quatre persones patirem un problema de salut mental al llarg de la nostra vida i que el 20 % dels joves d’arreu del món pateix alguna mena d’afecció sobre la seva salut mental, com ara l’ansietat o la depressió. És per això que no s’ha de fer com si res i cal acabar amb l’estigma i la discriminació.

SOBRE CPB 

La missió de CPB – Serveis Salut Mental és la prestació de serveis especialitzats en l’atenció integral en salut mental, en el marc de la psiquiatria comunitària, vinculada al territori i amb vocació de servei públic. Des de la creació del primer hospital de dia a Barcelona al 1980 som pioners en el desenvolupament de nous serveis en l’àmbit de la salut mental comunitària 


Descarrega la Nota de Premsa