Salut Mental a l’entorn de vida: un nou repte

El passat dijous 14 de març es va celebrar al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) la IX Jornada de BCN Salut Mental dedicada als nous models d’atenció a la Salut Mental en els entorns de vida.

El Dr. Joan Vegué, director mèdic de CPB Serveis Salut Mental i director de l’Àrea Tècnica Assistencial de BCN Salut Mental, va presentar la conferència-debat Diferents modalitats d’atenció en crisi amb la intervenció del professor Derek Tracy i el professor Vassilis Kapsambelis, que van compartir, amb els més de 270 assistents a la jornada d’enguany, dues experiències internacionals pioneres en el desenvolupament de la intervenció en crisi i l’atenció de proximitat en el domicili, a Londres i París, respectivament.

Aquestes experiències, que han demostrat ser altament efectives en quan a la reducció de les hospitalitzacions i, una major satisfacció i responsabilització de l’usuari en el seu procés terapèutic, van servir com a presentació d’una jornada desbordant d’experiències innovadores i rellevants en el nostre propi territori.

Entre d’altres, per part de CPB SSM, el Sr. David Lascorz, coordinador del Servei d’Autonomia Pròpia Llar (PSAL) i coordinador del Programa de Suport Vida Independent (PSVI), va participar en la taula Atenció Domiciliària i a la Comunitat amb la presentació del Servei Integral d’Atenció al Domicili (SIAD BCN Salut Mental) i l’estudi relacional de les necessitats de suport dels usuaris segons els serveis d’habitatge i valoració de l’efectivitat de la pràctica assistencial en els recursos atenció al lloc de vida.

En aquesta mateixa taula, el Dr. Alejandro Keymer, psiquiatre de la Unitat d’Hospitalització Parcial a Domicili (UHPAD CPB-HSP), va presentar aquest dispositiu comunitari innovador a Catalunya que, des de finals de l’any 2016, ofereix una alternativa assistencial a l’hospitalització psiquiàtrica convencional per el territori de la Barcelona Dreta, que ofereix un conjunt d’intervencions mèdiques i d’infermeria intensives en el domicili, i l’adequada articulació amb la resta dispositius del territori per tal de garantir un relleu terapèutic eficient.

La sessió de la tarda va estar formada per quatre tallers simultanis, amb la participació de la Dra. Ana Martín, psiquiatra de la UHPAD, i la Sra. Bibiana Ruiz, coordinadora de la Llar-Residència Llúria i cap d’Àrea d’Habitatge de CPB SSM, amb els temes:

  • Com vinculem als joves?
  • Intervenció en crisi: Potencialitats i Límits
  • Atenció en el lloc de vida
  • L’avaluació de serveis des de l’experiència en primera persona

Un any més, la jornada tècnica anual de BCN Salut Mental ha estat tot un èxit de participació i qualitat en les intervencions.

Volem agrair també la presència i parlaments dels representats del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Sra. Magda Casamitjana, coordinadora de l’Àrea de Salut Mental, i el Dr. Jordi Blanch, director executiu del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, així com la representant de l’Ajuntament de Barcelona, la Sra. Pilar Solanes, directora del Programa de Salut de la ciutat.