Fundació Salut Mental CPB Dr. Fàbregas entrega els Premis artístics de Salut Mental Agustí de Semir i Conxa Millán 2021

Usuaris i usuàries de més de 100 dispositius de tot Catalunya participen en aquest concurs, que ha rebut fins a la data 8.143 obres. 

La Fundació de Salut Mental CPB Dr. Fàbregas ha celebrat la XXII edició del Premi Art Brut Agustí de Semir i Conxa Millán, un concurs de creació artística adreçat a totes les persones usuàries de serveis de salut mental de Catalunya. En aquesta darrera edició, el tema escollit era “Viatge”. El certamen, que a causa de la pandèmia s’ha realitzat en modalitat online, ha estat conduït pel periodista i escriptor, Francesc Soler i ha comptat amb la participació de les persones guanyadores i les/els professionals dels guanyadors i professionals dels centres.

La Directora General de la Fundació CPB Dr. Fàbregas, la Dra. Ma. Rosa Verdaguer, ha estat l’encarregada de donar el tret de sortida a l’esdeveniment i s’ha mostrat satisfeta de la participació en aquesta edició malgrat la pandèmia, emfatitzant que els premis sempre han estat un èxit donada la gran quantitat d’usuaris i usuàries que es presenten des dels diferents centres de salut mental de Catalunya. “La finalitat d’aquest premi era estimular la creativitat que totes i tos tenim i que les persones usuàries poguessin expressar lliurement els seus sentiments”, ha afegit.

Actualment, participen del certamen més de 100 dispositius de tot Catalunya, que han enviat fins a la data 8.143 obres en les 22 edicions. “La implicació de totes les institucions i participants és important per la lluita contra l’estigma i per demostrar que totes i tots som iguals i que som capaços de tirar endavant el que sigui”, ha explicat la Doctora Ma Rosa Verdaguer.

Els premis, dotats cadascun d’ells amb 1.000€, estan distribuïts en diferents categories: Relat, Conceptual i Pictòric. El Premi Relat ha recaigut sobre Encarna Gordón, per la seva obra Viaje en busca de mis hijos. La segona guardonada, de la categoria Conceptual, ha estat Lidia Fané Ricart amb la seva obra Viatge a l’infinit. L’últim guardó – Premi Pictòric – l’ha guanyat l’obra Il·lusions, de Sani Barot Monzonis. Per altra banda, també s’han atorgat deu accèssits, dotats d’una inscripció a un taller d’expressió artística al Cercle Artístic Sant Lluc i s’ha establert el lema pel certamen de l’any vinent: “El ball”

Verdaguer, a més, va aprofitar la seva intervenció per recordar que és important tenir present que qualsevol persona pot patir en algun moment alguna malaltia mental, i que “la COVID ha ajudat al fet que la gent sigui més conscient de la feblesa que podem tenir en certs moments de la nostra vida”.

En aquest sentit, l’ús de l’art com a mitjà d’expressió és molt rellevant per CPB SSM, ja que aporta nombrosos beneficis sobre la salut, l’estimulació cognitiva i el desenvolupament personal. Per això, cada any promouen la participació dels seus i les seves usuàries per reforçar el procés psicoterapèutic de recuperació i, alhora, lluitar contra l’estigma i la discriminació.