El TSCAT entrega la Medalla d’Or 2022 a Tina Ureña

El 7 d’abril, Tina Ureña, Cap d’Àrea de Rehabilitació CPB-SSM, va rebre la Medalla d’Or 2022, atorgada pel Col.legi Oficial de Treball Social de Catalunya, en la categoria de Significació del Treball Social en el moment actual.

L’entrega de la medalla va ser precedida per la glossa d‘Anna Tomás, companya i amiga de la Tina.

Tina Ureña, envoltada de familiars, amics i professionals que l’han acompanyat durant la seva trajectòria laboral —més de quaranta anys de compromís ferm amb la salut mental—,  va agrair el guardó i va posar en valor la professió del treball social.

En el seu discurs es va mostrar satisfeta per “haver triat una professió estimulant, dinàmica i compromesa amb el benestar social i emocional de les persones”, i va dedicar unes paraules a Josep Fábregas, fundador de CPB-SSM: “No solament va ser un model a seguir en l’atenció a les persones i famílies que pateixen un trastorn mental, sinó també en descobrir la dimensió de  la psicoteràpia institucional i a donar valor i entendre la salut mental comunitària”.

Ureña va destacar què ha significat “treballar al costat de les persones que pateixen un trastorn mental i també amb les seves famílies, poder treballar colze a colze per acompanyar un projecte vital i un procés de recuperació”, remarcant que “cal lluitar sempre a fons per les continuïtats, perquè no es produeixin buits en l’atenció a les persones”. També va manifestar que “estar treballant alhora amb i en equips diferents: HD, CSMA,SRC, CS, SSALL, PSI… m’ha permès tenir una visió polièdrica de la salut mental i haver pogut compaginar el treball més assistencial i de suport a equips amb la docència i la supervisió externa de professionals, m’ha facilitat  també poder articular el món conceptual amb la pràctica diària”.

Per finalitzar, Tina Ureña va concloure que “mai el treball social havia estat tant necessari com ara. La mirada integral i integradora, holística i amb potencial de canvi és imprescindible. Gaudim del que fem, provem coses noves, siguem creatives, rigoroses, amb mirada àmplia i analítica i amb molta curiositat intel·lectual”.

L’emotiu acte va ser conduït per la vicedegana del Col·legi, Mercè Civit, i va comptar  amb la intervenció de la degana, Conchita Peña. Els representants institucionals presents a l’acte, la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes; el gerent de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona, Josep Muñoz; i el director general de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Forné, van centrar les seves intervencions en destacar els reptes del món social, així com reconèixer el valor i la tasca imprescindible de les treballadores i treballadors socials.

Els altres guardonats van ser Pilar Quejido, en la categoria de Trajectòria Professional  i La Fageda, com a entitat que defensa els drets socials.