El projecte d’una plataforma alternativa a l’habitatge en salut mental guanya la 2a edició del Premi Innovació Assistencial CPB SSM

CPB Serveis Salut Mental va celebrar el passat dimecres 23 de novembre la 2a edició del Premi Innovació Assistencial CPB SSM. La cerimònia, celebrada a l’Hotel Evenia Rosselló, va acabar amb la coronació d’un projecte de plataforma alternativa a l’habitatge com guanyador. 

Gemma Arribas, educadora social, i Marina Illa, treballadora social, són les que van crear el projecte vencedor. Juntes han plantejat la idea d’una “plataforma alternativa a l’habitatge en SM (nuclis de convivència)”. Es tracta d’una plataforma que facilita els nuclis de convivència autònoms i funcionals a partir de les sinergies que es generin en ella. 

La plataforma té en compte la situació actual de dificultats en l’accés a l’habitatge i les possibles dinàmiques desfavorables dins la llar. També relaciona el fet de tenir un lloc de vida digne amb la recuperació d’una persona en salut mental. 

Un total de 17 projectes es van presentar al premi i el jurat, format per representants dels diferents estaments de CPB, va escollir cinc perquè es presentessin a la cerimònia. D’aquest cinc, sortia el projecte guanyador, que va ser guardonat amb la implementació de la idea i 2.500 euros pels quals van presentar-ho. A més, els participants guanyadors disposen de temps lliure de la seva feina per dur a terme la seva idea. 

A més, el jurat va atorgar un premi de 500 euros a altres dos projectes finalistes. Aquests són: el projecte de l’infermer Aleix Val “Intervenció d’Infermeria en el Programa d’Atenció i Intervenció en Crisi i Prevenció del Suïcidi” i el de Jordi Ginebreda i Paulo Quintero, psicòlegs, que van presentar un projecte amb el títol de “Aparella’t (Relacions Afectives en Salut Mental)”. 

La cerimònia dels premis va ser inaugurada per la Dra. Rosa Verdaguer, directora general de CPB SSM que va destacar les bases del premi, el recorregut i posicionament de CPB SSM dins el món de la salut mental, va recordar al Dr. Fàbregas, fundador de l’entitat i var esmentar, entre altres qüestions, que no hi ha tractament sense un bon tracte. 

El premi també va comptar amb la presència el Dr. Joan Vegué, director Mèdic CPB SSM va valorar l’atenció basada en drets i el model comunitari característics del centre, remarcant que són pilars de la salut mental segons l’OMS. Tampoc no hi va faltar la intervenció del Dr. Jordi Varela, vicepresident de la Societat Catalana de Gestió Sanitària, que va parlar de la importància de la innovació valuosa en el context actual. Va fer cronologia dels conceptes i instruments que més han influït en la gestió clínica, destacant el “valor” en sanitat, amb un seguit de recomanacions a l’hora de fer recerca valuosa i amb sentit, focalitzades en salut mental. 

Una altra participació destacada va ser la del Dr. Marc Ferrer, Assessor Innovació i Qualitat CPB SSM, que va fer valdre les aportacions dels projectes finalistes.