El 6 i 7 d’octubre es va celebrar a Tortosa el VI CONGRÉS CATALÀ D’INFERMERIA DE SALUT MENTAL amb el lema “UN NOU ESCENARI”.
L’obertura del congrés va estar a càrrec de la Sra. Magda Casamitjana, Directora del pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya, que va situar el paper d’infermeria en aquest nou escenari i va encoratjar a seguir treballant pel bé comú de la disciplina infermera en salut mental i de la defensa dels drets en una atenció de qualitat i no estigmatitzant. Va remarcar que el focus del treball s’hauria de centrar en els actius, les habilitats i les capacitats de les persones amb problemàtica de salut mental.
Des de l’equip d’infermeria de CPB SSM va haver-hi una àmplia participació al Congrés, fet que reflecteix la necessitat de recuperar moments relacionals després de la pandèmia viscuda.
Tampoc hem d’oblidar l’esforç realitzat per la institució per ampliar la plantilla infermera en els darrers anys, fet que ha tingut una important repercussió en l’ambient dels equips i les ganes d’aprendre i compartir.
Des del CSMA DRETA-ENCANTS-CAMP DE L’ARPA es van aportar dos pòsters:
“Intervenció d’infermeria en el programa de micro-eliminació de l’hepatitis C en persones amb Trastorn mental greu” liderat per l’Imma Gual i Salvador Caballero, de la Clínica Llúria. L’objectiu principal és millorar la qualitat de vida de persones amb diagnòstic de Trastorn Mental Greu, detectant a partir de cribratge sistematitzat possibles casos d’Hepatitis C i assegurant-ne el tractament; mitjançant un curós acompanyament terapèutic, tant de manera ambulatòria a CSMA com a les persones ingressades a la unitat de subaguts de la Clínica Llúria.
“Intervenció d’infermeria en el programa per a la prevenció del suïcidi: Detecció, maneig i tractament de les conductes suïcides” liderat per l’Aleix Val. L’estudi correspon a una anàlisi observacional retrospectiva de caràcter descriptiu y longitudinal de les persones ateses per Infermeria al Programa de Prevenció del Suïcidi durant l’any 2021. Es posa en valor que el seguiment per part d’infermeria del risc suïcida als 6 mesos i a l’any de persones amb ideació suïcida o que han realitzat temptatives pot disminuir les recaigudes, hospitalitzacions i la mortalitat. Les infermeres de salut mental tenen un paper fonamental en la prevenció del suïcidi ja que compten amb la formació, experiència i competències necessàries per detectar i actuar en casos d’ideació suïcida.
Cal destacar també l’emotiva ponència de la cap d’infermeria de CPB SSM, Eva Gausachs, amb el títol “Cuidar, Cuidem-nos” que ens va convidar a reflexionar sobre la manera d’empoderar-nos des dels valors.
La cloenda va anar a càrrec de la Dra. Michelle Funk del departament de Salut mental i addicions de l’OMS, parlant de QualityRights e-training i destacant el valor de la professió d’infermeria en salut mental.