Oberta la convocatòria XXV Premi Agustí de Semir & Conxa Millán 2024  

La vint-i-cinquena edició del Premi Agustí de Semir & Conxa Millán tindrà lloc a l’Auditori AXA (Av. Diagonal, 547 de Barcelona) el dia 11 d’octubre de 2024 sota la temàtica “Cel”.

La Fundació CPB Dr. Fàbregas adreça aquests premis a les persones usuàries de serveis de salut mental d’adults de la xarxa de salut mental i addiccions de Catalunya, com a homenatge al Sr. Agustí de Semir pel seu paper com a diputat president de la Comissió Informativa de Sanitat i Assumptes Socials de la Diputació de Barcelona.

Com cada any, l’organització entrega tres premis dotats de 1.000que valoraran l’originalitat, la qualitat tècnica i pictòrica de les obres. A més, aquest any, amb motiu del 25è. aniversari del Premi, el jurat de l’esdeveniment també concedirà 25 accèssits.

  • Podeu demanar el nombre de suports que preciseu, a l’adreça electrònica: llarlluria@cpbssm.org fins el 31 de maig.

Els dibuixos per participar en el concurs es podran lliurar des del 10 de juny al 12 de juliol de 2024, de dilluns a divendres de 9 a 14h, a la seu de la Llar-Residència Roger de Llúria, al carrer Roger de Llúria, 68 (cantonada amb c/ Aragó – 08009 Barcelona). Tel. 93 208 00 82.

Els 3 projectes premiats i els 25 accèssits seran propietat de la Fundació CPB Dr. Fàbregas, els treballs no premiats podran recollir-se al mateix lloc d’entrega, de l’11 al 22 de novembre del 2024, en dies laborables des de les 11 fins a les 14h del migdia.

Com cada any, s’editarà un llibre amb totes les aportacions, del qual es donarà un exemplar a cada persona participant.

El veredicte final es farà públic el dia del lliurament dels premis, i d’aquest en serà responsable el jurat del concurs. Un jurat presidit pel crític d’art, docent i investigador Carles Guerra, amb la col·laboració de professionals de l’àmbit de la salut mental i de les arts com America Sanchez, dibuixant i dissenyador gràfic; Cristina Sampere, directora SETBA; Eva Calatayud, responsable del Fons d’Art Singular-Fundació Josep Santacreu; Judith Busom, artista i tècnica del Club Social Septiclub; Pilar Solanes, experta en Salut Pública i Salut Mental; Xano Armenter, president de Cercle Artístic Sant Lluc; Albert Piquer, president de la Federació Veus i Claudia Torner, artista i coordinadora d’Apropa Cultura.

Per tal de participar s’ha d’enviar un dibuix en format horitzontal dins els marges establerts, realitzat amb una tècnica de lliure elecció a un sol color o de colors. Cal presentar les obres amb la fitxa de l’autor/a emplenada.

Es valorarà la simplicitat, l’economia de mitjans, l’humor, la llibertat expressiva i la despreocupació acadèmica. En aquest sentit, l’ús de l’art com a mitjà d’expressió és molt important per a CPB SSM ja que aporta nombrosos beneficis sobre la salut, l’estimulació cognitiva i el desenvolupament personal, reforçant el procés de recuperació, alhora que es lluita contra l’estigma, la discriminació i les dificultats d’inclusió.

    


BASES DE PARTICIPACIÓ

XXV Premi Agustí de Semir & Conxa Millán 2024

“Cel”

Enguany convoquem la vint-i-cinquena edició del Premi. En concret des de 1998, la Fundació Salut Mental CPB Dr. Fàbregas va establir el «Premi a la creativitat artística Agustí de Semir & Conxa Millán» adreçat a persones usuàries de serveis de salut mental, com un modest homenatge al Sr. Agustí de Semir pel seu paper com a diputat president de la Comissió informativa de Sanitat i Assumptes Socials de la Diputació de Barcelona qui, al 1981, engega el «Pla d’Assistència Psiquiàtrica» de la Diputació de Barcelona, fixant les bases del model comunitari.

També recordar el Dr. Josep Fàbregas, fundador i president aleshores de la Fundació Salut Mental CPB, impulsor des de l’origen d’aquest premi amb l’objectiu primordial de mi llorar la qualitat de l’atenció a les persones ateses i estimular la participació activa en el seu propi procés de recuperació socialització i inclusió comunitària del col·lectiu de persones amb trastorns de salut mental.

Al llarg de tots aquests anys que l’hem organitzat, s’ha gaudit d’una nombrosa participació en els diferents temes i tècniques que ha proposat el jurat.

Des de 2009 s’ha editat cada any un llibre amb totes les obres que es lliura a cada persona participant on s’inclouen totes les obres presentades. Al web http://cpbart.org podreu veure les obres guanyadores de cada edició.

En el marc de la lluita contra les dificultats d’inclusió volem deixar enrere conceptes que han marcat els intents previs d’apropar la creativitat de les persones neurodivergents a l’àmbit de la cultura. Tots ells, intents relativament insatisfactoris. Ja que termes com art psicopatològic o art brut -la famosa denominació promoguda per !’artista Jean Dubuffet a partir de 1945- no han fet més que produir noves etiquetes que mantenen la segregació.

Pensem que, independentment de la formació o del fet de patir o no un trastorn de salut mental, existeix el dret a no ser etiquetat. Ni per la malaltia ni per la cultura»

Participació

El concurs esta obert a persones usuàries dels serveis d’adults de la xarxa de salut mental i addiccions de Catalunya.

Lloc de presentació i període de lliurament

Els treballs es podran lliurar des del 10 de juny al 12 de juliol de 2024, de dilluns a divendres de 9 a 14h, a la seu de la Llar-Residència Roger de Llúria al carrer Roger de Llúria, 68 (cantonada amb c/ Aragó – 08009 Barcelona). Tel. 93 208 00 82.

Veredicte

El veredicte es farà públic el dia del lliurament de premis en un acte que tindrà lloc a l’Auditori AXA, Av. Diagonal, 547 (L’llla Diagonal) Barcelona, el divendres 11 d’octubre de 2024. Properament us informarem del programa i l’horari previst.

Recuperació del material presentat a concurs

Els treballs no premiats podran recollir-se a la seu de la Llar-R Roger de Llúria, de l’11 de novembre fins el 22 de novembre de 2024, en dies laborables d’11 a 14h., prèvia presentació del resguard corresponent.

Les tres obres premiades i els vint-i-cinc accèssits seran propietat de la Fundació CPB Dr. Fàbregas, així com les obres no seleccionades que no s’hagin recollit en el termini previst.

L’organització tindrà cura de la conservació de les obres presentades, però no es farà responsable de qualsevol accident que pugui haver-hi per causes alienes a la seva voluntat.

Les dades personals i captació d’imatges de les obres i persones participants al XXV Premi Agustí de Semir & Conxa Millán seran tractades amb la finalitat de gestionar la participació, emetre veredicte, difusió adient sense límit territorial i la confecció d’un llibre amb totes les aportacions artístiques, el qual podrà ser distribuït d’acord amb les lleis de propietat intel·lectual.

La participació en el concurs implica l’acceptació íntegra d’aquestes bases.

Comitè Organitzador:

  • Joan Pi, secretari de la Fundació CPB Dr. Fàbregas, director de Coordinació Serveis de CPB SSM
  • Tina Ureña, Direcció Participació Comunitària. Cap d’Àrea de Rehabilitació
  • Joan Amargant, secretari de Direcció de CPB SSM
  • Débora Fernández, responsable Gestió Projecte i Comunicació de CPB SSM
  • Blanca Pallarès, responsable de Gestió Logística de CPB SSM