El Paciente Experto en procesos en el lugar de la vida, una experiencia de CPB SSM

Elma Álvarez i Gemma Arribas de la Unitat Funcional d’Habitatge (UFH) guanyadores del accèssit a la millor comunicació oral, atorgat per el jurat científic del XIII Congrés Mundial WAPR organitzat per l’Associació Mundial de Rehabilitació Psicosocial a Madrid.

El Paciente Experto en procesos en el lugar de la vida, una experiencia de CPB SSM” 

  • Objetivos: Empoderar a los expertos compartiendo su  experiencia en el lugar de vida; Favorecer la vinculación de los  nuevos usuarios; Explicar en primera persona el  funcionamiento del  PPT; Facilitar la movilidad del lugar de vida de usuarios.
  • Métodos: Dos fases. 1ª Creación Grupo de Expertos: Selección, empoderamiento y la creación del rol experto. 2ª Difusión de la experiencia a: Programa de Soporte Vida Autónoma, Residencias, y Servicio Rehabilitación Dreta Eixample. 
  • Resultados: Los usuarios identifican, cambian perspectivas y objetivos de futuro de su proyecto vital. El canal “ peer to peer “ es más efectivo que el modelo tradicional de taller,  rompe  jerarquías  y facilita la transmisión del contenido. Activación de  roles más igualitarios técnico – paciente. Mejora en las vías de comunicación entre ambos. Necesidad de ajustar  los contenidos a los grupos según indicación y  nivel de funcionalidad, 
  • Conclusiones: El rol activo del PE  favorece su proceso de recuperación, equilibra  roles entre técnicos –usuarios, creación de espacios de decisión compartida.  El canal basado en la experiencia  es más efectivo  y tiene un mayor impacto. La aplicación de éste modelo a los diferentes ámbitos  favorecería el empoderamiento de las personas con TM y la transformación de la institución  haciendo más participe al usuario en su proceso de recuperación y creando espacios de decisión a nivel institucional. 

Si vols més informació de la Unitat Funcional d’Habitatge….

La Unitat Funcional d’Habitatge atén la població de diferents residències de salut mental, pisos amb suport, suport en el propi domicili i programa vida independent, amb l’objectiu de capacitar a les persones en el seu lloc de vida mitjançant un suport especialitzat, aprenentatges a través del grup d’iguals i l’activació de rols proactius en la cura del lloc de vida.

Aquests processos afavoreixen, a la vegada, la mobilitat del lloc de vida de les persones que atenem, segons el moment vital en què es trobin.

Des de l’inici s’ha seguit el model integrador de Shepard, centrat en la persona i en la seva participació, però sempre sense oblidar la transversalitat, mobilitat i continuïtat assistencial de l’usuari.

Pacient expert al lloc de vida

Tenint en compte les noves línies de treball en relació al Model de Recuperació on l’usuari té una participació més activa en els serveis, des de la UFH es planifica un taller on l’usuari adquireix un rol diferenciat del que tenia fins aleshores.

El taller del pacient expert té com a objectiu afavorir un rol facilitador per a  l’usuari expert, donat que aquest coneix perfectament els processos que es gestionen i s’experimenten en un pis terapèutic. D’aquesta manera els nous usuaris que es vinculen al servei poden construir eines i aprenentatges que els ajudin a una adaptació més ràpida, sòlida i efectiva.

Es crea un primer grup de 4 experts que donen suport al procés de vinculació dels nous usuaris que van entrant al servei durant l’any. Es treballa amb aquest grup un material que s’arrodoneix amb 10 sessions amb continguts relacionats amb el lloc de vida.

La clau de la experiència recau en la necessitat de treballar la Identitat de L’expert a través de tres eines: l’apoderament, l’experiència com a eina principal i la figura de l’expert com a formador del servei.

Aquesta identitat d’expert passa per un canvi de mirada del tècnic en alguns aspectes: 

•Relació tècnic-usuari: passa de la verticalitat a la relació de cooperació (peer to peer) i per tant les decisions que es vagin prenent durant el procés serà sempre compartida.

•La necessitat d’un canvi de llenguatge. Passem del llenguatge tècnic propi de la institució a un llenguatge que passa per la subjectivitat de la persona.

•L’experimentació de l’expert en el paper de no-malalt.

•La responsabilitat del tècnic de crear espais de crítica cap al programa i espais d’assertivitat.

•La mirada cap a la persona tenint en compte les seves capacitats i no necessitats o dèficits.