Participació rellevant de CPB Serveis Salut Mental en el XIII Congrés de l’Associació Mundial de Rehabilitació Psicosocial (WAPR)

Els dies 5,6 i 7 de juliol d’enguany, l’Associació Mundial de Rehabilitació Psicosocial ha celebrat el XIII Congrés Mundial WAPR al Palau de Congressos de Madrid, amb el lema “Recuperación, Ciudadanía, Derechos Humanos – Revisando consensos”.

CPB SSM ha tingut una eixamplada participació en aquesta edició del congrés, amb la participació d’un total d’11 professionals que han realitzat diferents presentacions.

El simpòsium sobre “¿Cómo mejorar la funcionalidad de los pacientes con Trastorno Límite de la Personalidad (TLP)? Estrategias Rehabilitadoras”, moderat per Tina Ureña, cap d’àrea de rehabilitació, i amb dues presentacions realitzades per Joan Vegué, director mèdic, i Ma. Jesús Rufat, coordinadora programa transversal d’atenció als TLP, va tenir una massiva participació amb més de cent persones que van omplir totalment la sala Bogotá on es desenvolupà el simpòsium i on es varen presentar els primers resultats, molt positius, sobre la millora tant clínica com funcional, dels pacients atesos al SR Lesseps després d’un any de tractament.

De la mateixa manera el taller sobre “La recuperación de las personas con Trastorno Límite de la Personalidad: Un reto para la Rehabilitación Psicosocial. Experiencia del SR Lesseps” realitzat per Tina Ureña, Ma Jesús Rufat i Carles Marí, coordinador del SR Lesseps, va tenir una notable participació i va despertar un viu interès entre els assistents sobre les tècniques específiques de rehabilitació per a pacients amb TLP.

Destacar que, d’entre les més de 100 comunicacions orals internacionals (castellà i anglès), 3 d’elles, presentades per professionals de CPB SSM, van ser escollides entre les deu finalistes, i són:

La comunicació “El Paciente Experto en procesos en el lugar de la vida, una experiencia de CPB SSM” d’Elma Álvarez, coordinadora de la Unitat Funcional d’Habitatge, i Gemma Arribas, tècnica de la UFH que va quedar en segon lloc i va guanyar un dels accèssits entregats per la organització.

La comunicació “Experiencias en 1ª persona de mejora de la autonomía en usuarios con TM, atendidos en un programa de apoyo en el domicilio” de David Lascorz, coordinador del Programa Suport Autonomia a la Llar.

La comunicació “Documental – Experimentando con las cámaras: Apocalypse Club” de Paulo Quintero, coordinador del Club Social Dreta Eixample.

També es presentar la comunicació “Flamenco y Salud Mental. Experiencias de recuperación pioneras en España” d’Anna Rodríguez, tècnica del PSI-Eixample.

En l’apartat de pòsters, la participació ha estat la següent:

“Existe correlación entre la mejora clínica y la adaptación psicosocial de los pacientes con Trastorno Límite de la Personalidad (TLP) atendidos en el SR Lesseps específico para TLP?” d’Irene de Ángel, psicòloga del Sr Lesseps i Carles Marí, i “Propuesta de evaluación de resultados en un Servei de Rehabilitació Comunitària” de Teresa Montlleó, coordinadora del SRC Esquerra Eixample.

Ens congratulem de l’èxit obtingut i volem felicitar el conjunt de participants de la nostra entitat en el congrés i els felicitem per l’alt nivell de compromís i excel·lència en la tasca realitzada.

Si vols més informació del congrés

El XIII Congrés Mundial WAPR ha estat una trobada a escala mundial, amb la participació d’acadèmics i clínics de diferents orientacions i disciplines dels cinc continents, amb l’objectiu d’actualitzar els coneixements en el camp de la Rehabilitació Psicosocial de persones amb trastorn mental. També la participació d’un gran nombre de persones que parlaven des de la seva experiència en primera persona, ha enriquit aqueta nova edició.

S’ha comptat amb especialistes de prestigi internacional com Joanna Moncrieff, psiquiatra coneguda per les seves innovadores idees sobre el paper dels medicaments o Hald Magnus Poulsson, que informar sobre de l’hospitalització sense medicaments a Noruega.

Larry Davidson i Marianne Farkas van aportar la seva experiència en la definició, divulgació i implicacions de la noció de Recuperació, Paul Lysacker amb la seva perspectiva sobre la subjectivitat en la psicosi i els seus aspectes metacognitius i Helen Herrman, presidenta de l’Associació Mundial de Psiquiatria (WPA) va intervenir amb valuoses aportacions sobre altres qüestions d’actualitat. 

També la participació de Debora Kestel (de PAHO) i Natalie Drew (OMS). Tina Minkowitz, destacada activista de drets humans va explicar la seva participació als debats de l’ONU sobre la Convenció de Drets de Persones amb Discapacitat i les seves implicacions a la psiquiatria.

Ponents com Roberto Mezzina, director actual dels serveis de Trieste, a Itàlia, s’encarregà de L’organització de serveis comunitaris. Finalment, la perspectiva de les polítiques de salut mental europees va ser tractada, entre d’altres, per José Miguel Caldas de Almeida, reconegut expert de la psiquiatria a Europa.