Catalunya Ràdio entrevista a Anna Plaza, Coordinadora del Programa d’Intervenció en Crisi i Prevenció del Suïcidi de CPB Serveis Salut Mental per parlar de les eines de prevenció davant les conductes suïcides

La Dra. Anna Plaza, Coordinadora del Programa d’Intervenció en Crisi i Prevenció del Suïcidi del Centre Psicoteràpia Barcelona Serveis Salut Mental, ha estat entrevistada al programa “Les dones i els dies”, de Catalunya Ràdio. El programa, emmarcat en la 30ª edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que enguany estava dedicada a la investigació en salut mental, aborda el suïcidi, analitza la problemàtica en les dones i aprofundeix en les estratègies de prevenció.

El suïcidi, tal i com s’explica durant l’entrevista, és multifactorial, tot i que hi ha factors de risc que augmenten la probabilitat d’una possible conducta suïcida. “Hi ha determinats grups de persones que son més vulnerables a nivell social, per això diem que és multifactorial, que no hi ha una causa, sinó que s’ajunten diferents factors” ha explicat Anna Plaza.

Les dones acostumen a tenir més factors psicosocials de risc, per aquest motiu Plaza afirma que “les dones fan 3 vegades, o més, més temptatives de suïcidi que els homes”. Tot i així, la Dra. Plaza assegura que “les dones utilitzen molt més la sobredosi a nivell medicamentós i aquest fet dona més marge per tornar-les a la vida”.

Un altre assumpte tractat durant l’entrevista a Catalunya Ràdio és l’increment de temptatives de suïcidi durant els canvis hormonals, durant l’embaràs o la menopausa, i l’estigma social que existeix envers les dones que es plantegen el suïcidi durant l’embaràs o el postpart. Plaza assegura que “encara està més mal vist. Representa que aquest moment ha de ser ideal i no sempre ho és”.

A l’entrevista també s’ha abordat l’afectació de la pandèmia en els intents de suïcidi, donat l’increment d’intents de suïcidi detectat principalment entre els joves. La doctora ha destacat que “cal estar alerta amb el llenguatge verbal i no verbal de les persones que tenen risc de suïcidi; el més important és no jutjar, validar els sentiments que està sentint la persona i poder acompanyar-la”.

Podeu escoltar l’entrevista completa aquí.