Eva Serrats, psicòloga del CSMA Dreta de l’Eixample de CPB Serveis Salut Mental, explica al programa “La Ciutat”, d’Onda Cero, l’impacte que la violència de gènere té sobre la salut mental de les víctimes i el seu entorn.
El programa “La Ciutat”, conduit per la periodista Míriam Franch i emès a Onda Cero, entrevista la Sra. Eva Serrats, psicòloga clínica i referent en violència masclista al Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) Dreta de l’Eixample, Encants i Camps de l’Arpa, de CPB Serveis Salut Mental. L’entrevista es realitza amb motiu del Dia Mundial per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que des de l’any 1993 es celebra cada 25 de novembre.
L’entrevista tracta sobre l’impacte que la violència de gènere té sobre la víctima i el seu entorn, principalment els fills i filles; també es parla sobre el procés de recuperació i el tipus d’acompanyament que han de rebre les víctimes.
Segons les dades de la macroenquesta de violència contra la dona de l’any 2019 que va exposar la Sra. Serrats durant l’entrevista, un 89% de les dones que han patit violència física, sexual o emocional per part de la parella tenia fills menors, i un 50% diu que els fills també patien aquesta violència. Això, com explica Eva Serrats a continuació “té un impacte en les mares supervivents i en el desenvolupament neurobiològic dels nens i nenes”.
La Sra. Serrats explica que els maltractadors exerceixen la violència envers les mares i els fills per exposició, és a dir, fent presenciar als menors la violència a la qual sotmet a la mare, o bé exercint la violència vicària, un tipus de violència dirigida cap als fills per fer mal a la mare. Això pot suposar patir seqüeles directes i indirectes tant per les mares com als nens.
Sobre l’acompanyament que cal donar a mares i fills/es supervivents de violència de feina, Serrats explica que “és un treball paral·lel, hi ha molta feina a fer, i s’hauria de fer amb perspectiva de gènere, evitant la culpabilització de la mare. El repte és tant protegir i cuidar els fills, com garantir que s’està donant l’atenció adequada a les mares. Cuidar les mares, treballar amb elles l’autoestima i el sentiment de culpa que poden tenir després de tant de temps vivint una situació de violència, és clau per a la recuperació també dels infants”.
La Sra. Serrats també explica que, arran de la pandèmia, va haver-hi molta més sol·licitud d’ajuda, ja que la situació de confinament era un factor de risc perquè es donés una situació de violència de gènere.
Podeu escoltar l’entrevista completa a través d’aquest enllaç, a partir del minut 03:32 fins al 10:56.