El CSMA Dreta de l’Eixample, Encants i Camp de l’Arpa obté el distintiu Compromís Antiestigma d’Obertament

El CSMA Dreta de l’Eixample, Encants i Camp de l’Arpa de la Fundació CPB Serveis Salut Mental obté el distintiu Compromís Antiestigma, una iniciativa que dona visibilitat al compromís, la trajectòria i la millora contínua en la lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental.

Ahir dijous, 30 de novembre es va celebrar la I Gala Compromís Antiestigma d’Obertament a la Sala d’Actes del CaixaFòrum Macaya de Barcelona, on es va fer entrega del distintiu als serveis assistencials actualment adherits.

L’Acte va comptar amb la presència institucional del Sr. Miquel Juncosa, director d’Obertament i del Dr. Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, en representació del Departament de Salut.

En representació de de la Fundació CPB Serveis Salut Mental, van participar Pilar Mariné i Oriol Molina, co-coordinació del CSMA, Tina Ureña, direcció de Participació Comunitària i Débora Fernández, coordinació Àrea de Comunicació de CPB SSM.

Durant l’acte es va commemorar tots els serveis sanitaris, entitats i professionals de Catalunya que han aconseguit o es troben en procés d’aconseguir el distintiu de Compromís Antiestigma en Salut Mental d’Obertament.

Aquest distintiu esdevé el primer segell de qualificació, impulsat per Obertament, que reconeix i posa en valor l’esforç dels serveis sanitaris i professionals en la lluita contra l‘estigma en salut mental. El distintiu actua com a eina que permet als serveis de la xarxa de salut mental comunitària de tot el territori català, implicar-se en la lluita contra la discriminació cap a les persones amb un problema de salut mental, adoptant processos específics i estructurats que repercuteixen en la millora de la qualitat assistencial. El distintiu té una validesa de 3 anys.

Procés i valoració del compromís

El 20 de setembre del 2022, CPS SSM va signar el Compromís Antiestigma amb Obertament, per desenvolupar al CSMA el procés i la implementació d’aquesta metodologia, el primer pas per obtenir el distintiu. A partir d’aquest moment, el servei va iniciar una campanya amb el desplegament de materials divulgatius, així com una sèrie de formacions que han comptat amb la participació de més del 83% de l’equip multidisciplinar en actiu del servei.

Un any després del compromís de CPB Serveis Salut Mental, els resultats han estat molt positius i els informes d’Obertament destaquen un grau elevat de pro activitat i compromís per part de l’equip professional vers la lluita contra l’estigma i discriminació en salut mental.

La Fundació CPB Serveis Salut Mental continuarà treballant per a l’adhesió total dels seus serveis assistencials al Compromís Antiestigma.