Canal de Youtube i tutorials online, a CPB Serveis Salut Mental

Davant la crisi de la Covid-19, els Clubs Socials de la Fundació Dr. Fàbregas (Septiclub i Club Social Dreta Eixample) obren un canal de Youtube amb una àmplia oferta d’activitats de lleure i vídeos en directe per a les persones usuàries de l’entitat. També el Servei de Rehabilitació Dreta Eixample adapta el Pla Funcional d’Activitats oferint tutorials de rehabilitació.

Des del passat mes de març, durant les setmanes de confinament i fases de desescalada, per part de CPB Serveis Salut Mental s’ha fet un gran esforç per adaptar l’activitat assistencial als nous reptes plantejats per la pandèmia, incloent eines i estratègies telemàtiques i on-line tant a nivell individual com grupal. En el cas concret dels Clubs Socials i SR Dreta s’han realitzat més de 85 activitats on-line impartides directament pels professionals que atenen els usuaris.

Des dels Clubs Socials s’han ofert activitats relacionals variades i de lleure, en consonància amb el què ja es treballa normalment. L’objectiu principal, però, ha estat ajudar a mantenir actius els usuaris, mantenint el vincle i la relació de confiança generats en el dia a dia, evitar la desconnexió i l’aïllament, donar suport a les famílies i, sobretot, seguir acompanyant les persones usuàries en el seu procés de recuperació, benestar i millora de qualitat de vida.

Les activitats dutes a terme han estat:

  • Culturals (passejades virtuals per museus; recomanacions teatrals, sèries, documentals, música…).
  • Anglès (nivell 1, 2 i 3).
  • Artístiques (reciclatge, patchwork, manualitats, fotografia…).
  • Relaxació (tai-txi i ioga).
  • Autocures (rutines, maquillatge…).
  • Físic (Cross Fit, estiraments, posada a punt…).
  • Cuina (receptes, tastets, concursos…).

Des del SR Dreta Eixample també s’ha treballat ajustant-se a la situació de la pandèmia seguint els objectius habituals d’adquirir habilitats i competències personals i promoure la integració comunitària i social. Per això, entre d’altres estratègies, s’han realitzat vídeos tenint en compte el pla de treball rehabilitador ja establert prèviament amb cada usuari. Aquest vídeos han estat encaminats a: reduir dèficits i millorar la funcionalitat; millorar la qualitat de vida, autonomia i activitats de la vida quotidiana; millorar el benestar emocional; restaurar i compensar dèficits cognitius i reforçar el desenvolupament de rols socials significatius.

J.C. ens diu: “Visc sol, i durant el confinament em vaig començar a deprimir. Però les trucades diàries de la meva monitora, saber-me escoltat i, sobretot, veure-la a la pantalla animant-me a fer manualitats i recomanant-me pel·lícules que després comentàvem junts, quasi como si estès al meu costat, m’han ajudat moltíssim”.

A.C explica: “Quan ens van tancar vaig intentar fer alguna activitat per distreure’m, però res no em motivava. En canvi, quan van obrir el canal de Youtube i vaig veure les cares de sempre davant meu, em vaig animar. M’ha agradat veure’ls cada matí i fer gimnàstica tots junts”.