El projecte Horts al Terrat guanyador del 1er. premi New European Bauhaus 2024
El projecte Horts al Terrat, desenvolupat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona, ha rebut el 1er. Premi New European Bauhaus Champions 2024 en la categoria ‘Prioritzant els llocs i les persones que més ho necessiten’ atorgat per la Unió Europea, en una cerimònia que es va celebrar a la primavera, a la ciutat de Brussel·les.
El projecte Horts al Terrat va ser un dels deu projectes escollits per un jurat professional entre les més de 530 candidatures presentades. Amb aquest premi, que consisteix en una dotació econòmica i un paquet de comunicació per continuar desenvolupant i promocionant el projecte, la ciutadania popular ha reconegut la vesant de sostenibilitat i d’inclusió del projecte que promou l’autonomia i l’aprenentatge i que permet apropar l’horticultura i els seus beneficis a les persones amb diferents discapacitats.
Fa més de tres anys que el Club Social (CS) Septiclub de la Fundació CPB Dr. Fàbregas i el Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) Esquerra de l’Eixample de la Fundació CPB Serveis Salut Mental, participen en l’activitat Horts al Terrat, concretament gestionant l’espai del Palau Foronda, l’edifici del Síndic de Greuges de Barcelona.
És per aquest motiu que CPB SSM ha rebut la felicitació expressa de l’Il·lm. Sr. Jaume Collboni, Alcalde de Barcelona, per la participació en aquesta important iniciativa social i ambiental, exemple internacional de bones pràctiques.
Les persones usuàries del CS Septiclub i del SRC Esquerra Eixample han format part, al llarg d’aquest anys, d’aquest projecte comunitari que dona vida als terrats en desús d’edificis públics de la ciutat per produir verdures i hortalisses de manera sostenible i donar els excedents del cultiu a menjadors socials i escolars o bancs d’aliments, aportant beneficis emocionals i socials a les persones participants i ajudant-les en el seu procés de recuperació i fomentant la idea del consum local, ja que el lliurament de la producció tanca el cicle del projecte des del cultiu fins al consum final.
Durant l’activitat, totes les persones reben formació en horticultura per conèixer el procés de creixement de les hortalisses (sembra, poda, rec, detecció de plagues i collita). El projecte també fa èmfasi en una formació emocional en aspectes com treballar en equip, saber acceptar quan no es compleixen les expectatives inicials, participar en tot el procés de cultiu dels aliments i donar-los a entitats socials.
Objectius principals del Projecte guardonat Rooftop Gardens
- La promoció de les persones amb problemes de salut mental i discapacitat millorant la seva qualitat de vida en diferents aspectes (oci, aprenentatge, relacions, salut física i mental, etc.)
- L’ús d’espais en desús com els terrats dels edificis municipals, per fer-los accessibles des d’una concepció de disseny per a tothom.
- La creació d’ una ciutat més verda i sostenible.
- La donació d’excedents de collites a col·lectius vulnerables.
- El foment de la relació entre les persones amb problemes de salut mental i discapacitat i altres col·lectius de població (infància, persones en risc d’exclusió social, etc.) i amb la comunitat.
El jardí del terrat és un lloc per a la convivència, la inclusió comunitària i l’aprenentatge en un espai verd per a l’agricultura i la cultura de sostenibilitat.