Plataforma Alternativa d’Habitatge en Salut Mental – Nuclis de Convivència (PAHSM)

La Plataforma Alternativa d’Habitatge en Salut Mental – Nuclis de Convivència (PAH SM) és el projecte guanyador de la 2a edició del Premi a la Innovació Assistencial que va convocar CPB SSM l’any 2022.

El projecte es va començar a implementar al llarg del 2023 i continua desenvolupant-se actualment, gràcies a la subvenció concedida per l’Ajuntament de Barcelona, territori geogràfic en el que s’emmarca.

La PAH SM neix amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats relatives a la manca d’habitatge digne, així com a la soledat no desitjada (SND) i a les necessitats sòcio-econòmiques de les persones adherides a la Xarxa de Salut Mental. L’alta demanda de recursos d’habitatge en salut mental fa que la llista d’espera es demori molt per aconseguir plaça i, en moltes ocasions, les sol·licituds es realitzen més forçades per la situació social de la persona i no tant per la necessitat de suport real.

La nostra trajectòria i expertesa professional ens ha portat a cercar alternatives per reduir l’impacte que té la manca d’habitatge, que acaba generant problemàtiques de soledat i aïllament social, i que són afavoridores de dependència envers l’administració.
La manca d’un lloc de vida digne té una repercussió directa en l’estat clínic de les persones, sent així un element indispensable a abordar a l’hora d’aconseguir una estabilitat a tots nivells.

QUÈ FEM?

La PAH SM és una plataforma alternativa d’habitatge què, a través d’un espai de trobada entre persones que busquen un lloc de vida i persones propietàries d’un habitatge, pretén crear sinèrgies entre els dos perfils i aconseguir un nucli de convivència.

La PAH proporciona un seguiment professional abans de la vinculació, durant l’espai de trobada i una vegada establert el nucli de convivència, ofereix suport temporal fins a assegurar-ne la funcionalitat i autonomia.

El grup, més enllà d’aconseguir l’objectiu final que és el nucli, s’ha convertit en un espai de suport setmanal on s’aboquen i es treballen els malestars per la situació relacionada amb habitatge.

A QUI ENS ADRECEM?

  • Persones majors de 18 anys amb diagnòstic de salut mental.
  • Que presentin estabilitat clínica i segueixin el seu tractament al CSMA de referència.
  • Si hi ha història prèvia de consum d’alcohol i/o d’altres tòxics, ha d’estar abstinent.

PERFILS:

  • Persones que tenen habitatge en propietat i estan disposades a compartir.
  • Persones que presenten SND i manifesten el desig de viure en companyia.

COM HO FEM?

La intervenció es fonamenta en la participació directa de les persones en la resolució de la seva necessitat d’habitatge. És la persona qui demana formar part de la PAH SM.

Inicialment, es realitza una entrevista personal per poder valorar la idoneïtat de la vinculació i per explicar el funcionament de la Plataforma.

Com a requisit fonamental, es considera imprescindible la coordinació i el treball estret amb els/les professionals referents de les persones ateses.

Per tal de que la persona pugui decidir amb qui formar nucli, és necessària la seva participació a les sessions de grup que es realitzen ja que és on treballem aspectes claus de la convivència, drets i deures, les senyals d’alarma en relació a la malaltia, la presa de decisions i acords, la resolució de situacions, etc.

Tanmateix s’ofereix seguiment individual per tractar aspectes més personals que poden afavorir/interferir en el procés.

Finalment si esdevé nucli, professionals de la PAH SM ofereixen suport per crear el contracte de decisions així com el seguiment del nucli durant un temps determinat per assegurar el seu bon funcionament.

Durant tot el procés també treballem el Pla B per si per algun motiu, el nucli es des constitueix i la persona ha de buscar una altre alternativa d’habitatge. 

***La plataforma no garanteix un habitatge a totes les persones vinculades, però sí facilita un espai de trobada on es produiran possibles sinèrgies i fluxos d’interacció i treball de la possible demanda.

COM S’HI POT ACCEDIR?

La Plataforma Alternativa d’Habitatge està formada per tres professionals de l’àmbit de la salut mental comunitària, la Gemma Arribas (Educadora Social de la Unitat Funcional d’Habitatge), la Marina Illa (Treballadora Social del CSMA Dreta Eixample, Encants i Camp de l’Arpa) i la Clara Ibañez (Treballadora Social del PSALL i de la Unitat Funcional d’Habitatge) de la Fundació CPB Serveis Salut Mental.

Per accedir-hi tan sols ens heu d’enviar un correu electrònic a l’adreça: nuclisconvivencia@cpbssm.org

Davant a qualsevol aclariment, no dubteu en consultar-nos!