CPB SSM entre els cinc pòsters finalistes del Pla de Serveis Individualitzats
El passat 24 de novembre CPB SSM va participar activament en la celebració dels vint-i-cinc anys del Pla de Serveis Individualitzats (PSI). L’acte es va celebrar a l’Auditori del Centre Social del Recinte del Parc Sanitari Sant Joan de Déu a Sant Boi de Llobregat i va acollir l’entrega de guardons dels pòsters relacionats amb els serveis del PSI.
El tret de sortida de la jornada el va donar Josep Pi Ferrer, director assistencial de Sant Joan de Déu Espanya, i Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de Catalunya. L’esdeveniment tenia l’objectiu de continuar apropant l’assistència a la salut mental allà on la requereixen les persones, en concret, des del PSI.
L’acte va estar protagonitzat per la presentació dels cinc pòsters finalistes relacionats amb el PSI, entre els quals CPB SSM estava present. El treball, presentat per Ismael Caño, es titulava Impacte del Programa PSI en la reducció d’urgències i ingressos hospitalaris, amb l’objectiu d’analitzar l’efectivitat de la intervenció del gestor de cas quantificant les estades hospitalàries i urgències i la seva repercussió econòmica en el sistema sanitari. Es van incloure els pacients atesos en el programa des del 2015 fins el 2020, recollint el nombre d’urgències i estades hospitalàries en unitats d’aguts i subaguts i calculant el seu cost.
S’observa una reducció significativa pel que fa al nombre d’urgències i estades hospitalàries en aguts i subaguts. Pel que fa al cost econòmic d’aquests, es manifesta un estalvi promig d’un 77% en estades a aguts i un 92% en estades en subaguts durant el primer any de la intervenció del PSI.
Es conclou que el programa PSI de l’Eixample contribueix a la reducció d’ingresos hospitalaris tant en unitats d’aguts com en subaguts i en les urgències. El treball de proximitat del gestor de cas, repercuteix en un estalvi econòmic pel que fa a la reducció d’estades hospitalàries i qualitativament, té un efecte positiu en el benestar emocional de la persona atesa.
A més del pòster de CPB SSM, es van presentar quatre projectes més. Núria Canes, de l’Hospital Santa Maria de Lleida va presentar el treball titulat Efectes de la pandèmia covid-19 en persones amb Trastorn Mental Sever d’alta complexitat. Lourdes Márquez, de l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona, va presentar Perfil de les persones ateses en el programa “Pla de Serveis Individualitzats”. El tercer treball és Qualitat de vida i estratègies de regulació emocional i la qualitat de vida en persones usuàries del Programa de Seguiment Individualitzat (PSI), de Gemma Lana, de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia de Manresa. Reconnecta amb la teva salut mental, és el quart treball presentat per Pau Dotor i Marina Sorribes del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Barcelona. El treball presentat per Dotor i Sorribes va rebre tant el premi del Comitè Científic, com el del públic.