L’SRC Esquerra de l’Eixample i la Federació Veus inicien una activitat conjunta per explicar els drets i deures en l’atenció sanitària

El Servei de Rehabilitació Comunitària Esquerra de l’Eixample inicia una activitat conjunta amb la Federació Veus per a treballar aspectes relacionats amb els drets i deures en l’atenció sanitària, tal i com marca el Pla Director de Salut Mental i Addiccions. Les quatre sessions seran impartides per professionals del SRC Esquerra de l’Eixample i per Maria Aran, coordinadora de la Federació Veus, i estan dirigides a persones usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària.

L’Àrea de Promoció de la salut i el benestar del Servei de Rehabilitació Comunitària Esquerra de l’Eixample de CPB SSM treballa perquè els usuaris coneguin els drets i deures que tenen reconeguts, i proporcionar eines perquè els puguin exercir en cas que sigui necessari. Aquestes sessions, d’una hora de durada, busquen crear un espai de reflexió i presa de consciència dels drets i deures en salut mental, i tenen com a objectiu conèixer els drets referits a rebre un tracte igualitari i no discriminatori, rebre informació comprensible, llibertat d’expressió, decidir sobre la pròpia vida i tractament, mantenir confidencialitat i intimitat, gaudir de la llibertat i rebre protecció contra la tortura i altres tractes cruels, vida independent, ser inclosos en la comunitat i poder treballar.

Metodologia

L’activitat planteja una primera sessió per explicar la importància de conèixer els drets i deures en relació a la salut o tractaments rebut, i s’ofereix informació sobre la Convenció de Nacions Unides per a les Persones amb Discapacitat (2006), sobre les lleis de Catalunya sobre la Informació referida a Salut i Autonomia del pacient i la Documentació Clínica.

En la segona i tercera sessió, la Federació Veus exposa a través d’exemples i situacions pràctiques els drets que es contemplen en l’atenció en salut mental, i s’explica una eina pràctica de planificació de decisions anticipades. Durant l’última sessió, es treballen els deures en l’atenció sanitària i es recullen valoracions individuals de l’activitat.