Experiència i resultats del Grup MBAR – Clínica Llúria

El divendres 21 de juliol es la celebrar a la 1a. Jornada de Mindfulness del Consorci Sanitari del Maresme, amb el títol Actualització de l’abordatge en addiccions: Una mirada integradora amb Mindfulness’ 

La sala d’actes de l’Hospital de Mataró va acollir un total de 100 persones assistents, professionals de la xarxa pública de salut mental i addiccions de Catalunya.

L’objectiu d’aquesta primera Jornada ha estat compartir la situació actual de l’abordatge de les addiccions, l’itinerari d’atenció des dels CAS i l’atenció psicològica sota un model integrador, amb la presentació de diferents experiències d’èxit.

La coordinadora d’infermeria de la Clínica Llúria, Ana Soto, instructora del protocol MBAR, MBSR i MBCL, va ser convidada a participar com a ponent a la taula 2 amb la presentació titulada ‘L’Experiència en patologia dual amb el Programa MBAR (Mindfulness Based Addiction Recovery)’ on va explicar el funcionament de la Unitat de Subaguts, així com la metodologia i els resultats del grup MBAR que setmanalment es realitza a la Clínica Llúria i .

Al novembre de 2019, les infermeres Gala Margelí i Ana Soto, van ser les guanyadores de la primera edició del Premi a la Innovació Assistencial (podríem posar enllaç a la notícia que es va publicar) amb el que CPB SSM incentiva la participació dels i les professionals en l’aportació idees creatives per a la millora contínua dels serveis i de l’atenció als pacients.

‘L’Estudi pilot d’un grup psicoeducatiu de Mindfulness Based Addiction Recovery en pacients amb patrons d’addicció’ proposava la realització d’una activitat específica, de 8 sessions de treball, per a pacients ingressats amb patologia dual que permetés desenvolupar eines per ajudar a la recuperació.

En els últims tres anys (juliol 2020-juliol 2023), el grup psicoeducatiu MBAR ha estat implementant-se a la Clínica Llúria, amb la supervisió dels responsables clínics i la Direcció Mèdica de CPB Serveis Salut Mental. Actualment, ja s’han realitzat 7 edicions amb la participació de més de 60 pacients.

Dels resultats clínics de l’estudi destacar què: el 96,55% de pacients milloren les seves habilitats de Mindfulness, un 82,75% milloren la flexibilitat psicològica i per tant, disminueixen l’evitació experiencial i, en el 38% dels casos disminueix el craving (necessitat incontenible de consum durant el període d’abstinència) post intervenció.

En la cloenda d’aquesta 1a. Jornada de Mindfulness, va tenir lloc la conferència magistral titulada ‘El patiment i el món de les addiccions’ a càrrec de la escriptora i ponent internacional, Valerie Mason-John co-creadora del programa MBAR.