Mor Silvestra Moreno, referent de la Salut Mental a Catalunya

El dia 24 d’agost ens va deixar als 89 anys la Sra. Silvestra Moreno. Representants de CPB SSM van assistir a l’acte de comiat al Tanatori de Gavà, per mostrar el reconeixement a la seva trajectòria i donar-li el darrer adeu.

Era l’any 1986 quan la Silvestra va crear l’Associació de Familiars de Malalts Mentals (AFAMMCA) davant la situació que va viure en haver d’ingressar el seu sogre en un centre psiquiàtric. Veient la seva implicació en la defensa dels drets de les persones amb trastorn mental i els de les seves famílies, un fiscal li va proposar fer-se càrrec de la tutela de persones que no tenien família.

En paraules de la Silvestra: “En aquell moment, el principal repte era poder donar resposta a totes les famílies, i a les persones que no tenien qui se’n fes càrrec i que es trobaven desvalgudes sense un recolzament i un suport que sens dubte els era molt necessari”. Ella va ser la fundadora i presidenta de la Fundació Malalts Mentals de Catalunya (FMMC).

Al llarg de la seva intensa trajectòria, també va presidir la Federació Catalana de Familiars de Malalts Mentals (FECAFAMM) i la Confederació Espanyola d’Agrupacions de Familiars i Persones amb Malaltia Mental (FEAFES).

L’any 2000 va ser guardonada amb la Creu Sant Jordi, distinció que atorga la Generalitat de Catalunya per reconèixer les persones que com la Silvestra  han destacat per la seva contribució a fer una societat millor i més justa.

Parlar d’ella  és posar en valor el seu coratge i esperit de lluita defensant els drets de les persones amb trastorn mental i de les seves famílies, així com de la seva persistència envers l’administració i els polítics per reivindicar millores i recursos per la xarxa de salut mental, tant pel que fa a recursos sanitaris, com socials i una incansable lluitadora contra l’estigma social envers la salut mental.

La relació de la Silvestra amb la nostra organització, i molt especialment amb el Dr. Josep Fàbregas, ve de lluny i marcada per un sentiment d’admiració mútua. Ella tenia molt clar que els moviments associatius havien de fer costat als professionals i organitzacions per avançar tots alhora en la millora de l’atenció a la salut mental i incrementar recursos. Amb la FMMC vam col·laborar en la posada en marxa de serveis com el PSI de l’Eixample i el Programa de Suport a les llars amb suport – SR Septimània, que encara segueix vigent i amb nous projectes en perspectiva.

Va ser una col·laboradora incondicional de CPB SSM. Durant temps va cedir anualment els locals d’AFAMMCA per celebrar el Dia del Club; va participar en les assemblees de familiars i persones usuàries dels diferents serveis de CPB SSM; i va ser membre del Jurat en el Premi a la Creativitat Artística Agustí de Semir & Conxa Millán, entre d’altres.

Amb ella marxa una gran dona, referent indiscutible de la salut mental a Catalunya. Trobarem a faltar la seva empenta i determinació, i esperem que els aprenentatges que vam adquirir gràcies a ella ens serveixin per seguir avançant.

Que la terra et sigui lleu, descansa en pau.