Temptatives de suïcidi durant l’embaràs i el postpart: Revisió sistemàtica i Metaanàlisi
La Dra. Anna Plaza, coordinadora de la Unitat de Crisi i Prevenció de la Conducta Suïcida al CSMA Dreta Eixample, Encants i Camp de l’Arpa ha participat en l’estudi Suicide Attempts during Pregnancy and Postpartum: A Systematic Review and Meta-Analysis.
L’article resultant, que ha estat publicat a la revista Maternal and Child Health Journal a finals de juny d’enguany, aborda com les temptatives de suïcidi (TS) durant el període perinatal poden afectar negativament la salut de la dona i del nadó en desenvolupament.
A dia d’avui, se sap poc sobre les TS perinatal i els seus factors de risc. Aquest estudi té com a objectiu sintetitzar l’evidència sobre els factors de risc de les temptatives de suïcidi en dones embarassades i en el postpart, i mostra la necessitat de millorar la detecció precoç i la intervenció especialitzada en les dones en risc.
L’estudi ha estat una iniciativa del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb la col·laboració de la Fundació CPB Serveis Salut Mental, l’Hospital Clínic – Unitat de Salut Mental Perinatal, la Società Marcè Italiana, el Hospital Niguarda de Milà, el Instituto Superiore di Sanità de Roma i el Psychology Research Center (CIPsi), University of Minho de Portugal.
Us deixem l’enllaç a la publicació i l’abstrac de l’estudi
ABSTRAC
Mètodes
Revisió sistemàtica dels estudis recuperats de PubMed/Medline, PsycINFO i CINAHL, seguint les directrius de PRISMA per als informes.
Es va realitzar una metaanàlisi només per als factors de risc examinats en almenys tres mostres diferents.
Resultats
Un total de deu estudis van ser elegibles per a la inclusió. Tots els estudis van trobar associacions significatives en els models de regressió entre la TS perinatal i altres variables (sociodemogràfiques, factors clínics obstètrics, neonatals i psicosocials).
La metaanàlisi va mostrar que les dones solteres (agrupades OR = 1,87, IC 95% = 1,26–2,78), sense estudis superiors (OR agrupades = 1,89, IC 95% = 1,31–2,74) i afectades per un trastorn de l’estat d’ànim (OR agrupat = 11,43, IC 95% = 1,56–83,87) tenen un major risc de TS postpart; les dones que fumen durant l’embaràs (OR agrupat = 3,87, IC 95% = 1,35–11,11) tenen un major risc de TS durant l’embaràs; i les dones amb conducta suïcida prèvia (OR agrupada = 38,04, IC 95% = 3,36–431,17) tenen un major risc de TS perinatal, ja sigui durant l’embaràs o en el postpart. El tipus de mostra, ja sigui comunitària o clínica, és un factor moderador rellevant.
Conclusió
L’estudi amplia revisions prèvies sobre conductes suïcides en dones mitjançant l’estudi de les temptatives de suïcidi perinatal de manera independent, així com sintetitza dades sobre alguns factors de risc sociodemogràfics, clínics i obstètrics/neonatals. S’evidencia la necessitat de més estudis sobre els factors de risc específics de la TS perinatal per millorar la detecció precoç i la intervenció de les dones en risc.