La vint-i-tresena edició del Premi d’Art Brut “Agustí de Semir & Conxa Millán” van acollir ahir quaranta-dos dispositius de salut mental de Catalunya. L’acte, organitzat per la Fundació Dr. Fàbregas-CPB, va tenir lloc a l’Auditori de Caixa Fòrum de Barcelona i va comptar amb la participació de més de tres-centes obres artístiques.  

El certamen, impulsat l’any 1998 pel Dr. Josep Fàbregas, té com a objectiu la promoció de participació artística entre les persones usuàries de serveis de salut mental. A banda d’això, el Premi d’Art Brut de CPB neix amb la finalitat última de sensibilitzar i contribuir a un canvi positiu de la societat sobre la salut mental, en la lluita contra l’estigmatització i criminalització. 

Com cada edició, l’organització entrega tres guardons respectius a la seva categoria. En la categoria d’art conceptual, el guanyador ha estat Simó Gràcia, del centre Alterarte, amb la seva obra “Ball de colors”. Pel que fa a la categoria d’artística, la premiada ha estat Marta Bassart, del CPB Lesseps, amb “Sense Temps”. En la darrera categoria, la d’art narratiu, ha estat guardonat Rubén Molina per “Al ritme del primer so”, de la Fundació Marianao. 

Tanmateix, el jurat de l’esdeveniment ha concedit 10 accèssits: 

  • Esther Peral per “El Ball” – CEP BURRIAC 
  • Yolanda Vilchez Herranz per “Los giradores” – SR LESSEPS 
  • Txema García Domínguez per “Enamorados bailando” – ALTER ARTE 
  • Encarna Gordón Ramírez per “Ballet bajo la lluvia” – SR VILADECANS  
  • Julio Genero Montero per “Ballet” – CLUB SOCIAL SEPTICLUB 
  • Josep Duran Vergés per “El ball de la serp” – CLUB SOCIAL AIXEL 
  • Alberto Álvarez Villaba per “La dança del vent i la vida, molt lluny del Japó” – ASSOCIACIÓ SUSOESPAI 
  • Joan Vila i Marco per “Després de les atraccions, vaig al ball” – Fundació La Fageda 
  • Francisco Javier Romero Cuello per “Esperanza” – SRC Viladecans 
  • Ainoa Melus Martín per “Inocencia interrumpida” – Hospital de Dia CPB 

El jurat, presidit pel promotor cultural Josep Parera, ha comptat amb els professionals de l’àmbit de la salut mental i de les arts com America Sanchez, dibuixant i dissenyador gràfic; Cristina Sampere, directora SETBA; Eva Calatayud, responsable del Fons d’Art Singular-Fundació Josep Santacreu; Francesc Artigau, pintor; Judith Busom, artista i tècnica del Club Social Septimània; i Andreu Felip, director de Serveis Territorials de Cultura de Barcelona.

L’acte va comptar amb la presència d’Aïna Plaza, directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Forné, director general de Serveis Socials del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Víctor Pérez, president del Consell Assessor en Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Andreu Felip, director de Serveis Territorials de Cultura de Barcelona i Rosa Verdaguer, presidenta del Patronat de la Fundació Salut Mental CPB-Dr.Fàbregas. 

Com cada any, l’organització edita un llibre amb totes les obres que es presenten al premi i es lliura a tots els participants i assistents a l’acte i, a més, el distribueix per la seva comercialització en diferents punts de venda.