Més de 40 dispositius de salut mental de Catalunya implicats en el Premi d’Art Brut “Agustí de Semir & Conxa Millán”

  • El certamen ha rebut un total de 320 obres  
  • L’acte d’entrega de premis ha tingut lloc aquest dijous 27  a l’auditori de Caixa Fòrum de Barcelona 

Barcelona, 27 d’octubre de 2022- La Fundació Dr. Fàbregas CPB va impulsar fa 23 anys el Premi Agustí de Semir & Conxa Millán, amb l’objectiu de promoure la participació artística entre les persones amb trastorns mentals per reforçar el seu procés de recuperació, i amb la finalitat última de sensibilitzar i contribuir a un canvi positiu de la societat sobre la salut mental, lluitant contra l’estigma i la discriminació. Així, aquest dijous 27, tenia lloc a l’Auditori de Caixa Fòrum de Barcelona l’acte de lliurament de premis d’aquesta 23a edició, en la qual hi han participat 320 obres d’un total de 42 dispositius de salut mental. 

L’acte va comptar amb la presència d’Aïna Plaza, directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Forné, director general de Serveis Socials del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Víctor Pérez, president del Consell Assessor en Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Andreu Felip, director de Serveis Territorials de Cultura de Barcelona i Rosa Verdaguer, presidenta del Patronat de la Fundació Salut Mental CPB-Dr.Fàbregas. 

Els guanyadors i guanyadores van ser, en la categoria conceptual, Simó Gràcia Badell per l’obra “Ball de colors” del centre Alterarte, la guanyadora de la categoria artístic va ser Marta Bassart Loré del CPB Lesseps per l’obra “Sense temps” i, en la categoria narratiu, Rubén Molina Vega per “Al ritme del primer so” de la Fundació Marianao. 

El jurat també va concedir 10 accèssits: 

  • Esther Peral  per “El Ball” – CEP BURRIAC 
  • Yolanda Vilchez Herranz per “Los giradores” – SR LESSEPS 
  • Txema García Domínguez per “Enamorados bailando” – ALTER ARTE 
  • Encarna Gordón Ramírez per “Ballet bajo la lluvia” – SR VILADECANS  
  • Julio Genero Montero per “Ballet” – CLUB SOCIAL SEPTICLUB 
  • Josep Duran Vergés per “El ball de la serp” – CLUB SOCIAL AIXEL 
  • Alberto Álvarez Villaba per “La dança del vent i la vida, molt lluny del Japó” – ASSOCIACIÓ SUSOESPAI 
  • Joan Vila i Marco per “Després de les atraccions, vaig al ball” – FUNDACIÓ LA FAGEDA 
  • Francisco Javier Romero Cuello per “Esperanza” – SRC VILADECANS 
  • Ainoa Melus Martín per “Inocencia interrumpida” – HOSPITAL DE DIA CPB 

El jurat, presidit pel promotor cultural Josep Parera, ha comptat amb els professionals de l’àmbit de la salut mental i de les arts següents: America Sánchez, dibuixant i dissenyador gràfic, Cristina Sampere, directora SETBA, Eva Calatayud, responsable del Fons d’Art Singular -Fundació Josep Santacreu, Francesc Artigau, pintor, Judith Busom, artista i tècnica del Club Social Septimània, Pilar Solanes, directora de Serveis d’Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona.  

Com a part del certamen, cada any, l’organització edita un llibre amb totes les obres que es presenten al premi i es lliura a tots els participants i assistents a l’acte i també està disponible en diferents punts de venda. 

SOBRE ELS PREMIS 

El certamen va ser creat el 1998 per la Fundació de Salut Mental CPB (actualment, Fundació Salut Mental CPB – Dr. Fàbregas des del 2013). El Dr. Josep Fàgregas, fundador i president de la fundació, va ser l’impulsor del premi, amb el fi últim de millorar l’atenció a les persones i estimular la participació activa en el seu propi procés de recuperació. El premi va néixer com un modest homenatge al Sr. Agustí de Semir, qui al 1981 endegà el “Pla d’Assistència Psiquiàtrica” de la Diputació de Barcelona, fixant les bases del model comunitari actual. L’objectiu principal consistia no només a promoure la creativitat artística entre els usuaris sinó també en sensibilitzar i contribuir a un canvi positiu d’actituds de la societat vers la problemàtica de la salut mental, lluitant contra l’estigma i la discriminació. En aquest marc de la lluita contra les dificultats d’inclusió, també es pretenia passar del concepte de l’art psicopatològic al de l’art brut; terme que Jean Dubuffet va crear al 1945, tractant d’evidenciar, al socaire del surrealisme, la innovació i la creació artística com quelcom innat a totes les persones, independentment de la seva formació i que tinguessin o no un trastorn mental; és a dir, inserit pròpiament en l’àmbit de la cultura i no de la malatia. 

SOBRE CPB 

La missió de CPB Serveis Salut Mental és la prestació de serveis especialitzats en l’atenció integral en salut mental, en el marc de la psiquiatria comunitària, vinculada al territori i amb vocació de servei públic. Des de la creació del primer hospital de dia a Barcelona l’any 1980, som pioners en el desenvolupament de nous serveis en l’àmbit de la salut mental comunitària.