Jornada de Presentació de l’Ateneu Tosquelles, nou projecte de la Fundació CPB Serveis Salut Mental

El divendres 19 de gener de 2024 es va presentar l’Ateneu Tosquelles (AT), un nou projecte divulgatiu amb el que la Fundació CPB Serveis Salut Mental vol millorar la qualitat de l’atenció a la salut mental i posar èmfasi en el model comunitari.

L’Ateneu Tosquelles té com a objectiu crear un espai de referència per promoure el coneixement, contribuir al diàleg i a la reflexió sobre els models d’atenció a la salut mental al segle XXI i fer-ho a partir de la trajectòria intel·lectual, carrera professional, visió i llegat del psiquiatre català Francesc Tosquelles (Reus, 1912 – Granges-sur-Lot, 1994), pioner de la psicoteràpia institucional i protagonista d’una de les revolucions més importants del nostre temps en l’àmbit dels serveis d’atenció a la salut mental.

La jornada de presentació es va celebrar a la sala d’actes del Hub Social BCN de la Fundació Bofill amb una assistència de més de 130 persones dels àmbits de la salut, la cultura, l’educació i la recerca, amb la participació d’associacions de familiars i del moviment en primera persona, així com amb la representació dels Departaments de Presidència, Salut i Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Va obrir l’acte la Dra. Rosa Verdaguer, presidenta del Patronat de la Fundació CPB Dr. Fàbregas i Joan Pi, director de Coordinació de Serveis de CPB SSM que van donar la benvinguda a totes les persones assistents, acompanyats d’Aina Plaza, directora General de Planificació i Recerca en Salut.

Carles Guerra, investigador-docent i responsable cultural de l’AT i Pilar Mariné, adjunta a Coordinació de Serveis de CPB SSM, van explicar què, a través de l’organització d’un programa de jornades de treball, conferències i altres activitats de divulgació i participació, l’Ateneu vol donar veu a una diversitat de perspectives i disciplines que facilitin la mirada transversal i polièdrica envers el vincle entre la clínica, la cultura, la recerca i els sabers més actuals en l’àmbit de la salut mental.

El programa va incloure dues taules-debat. La primera, ‘Recordant Francesc Tosquelles: Història i memòria’ moderada per Carles Guerra, va comptar amb la participació de Dr. Jacques Tosquellas, psiquiatre i fill del Dr. Tosquelles i amb el psicoanalista i supervisor, Fernando de Vicente.

La segona taula, ‘Vigència de les aportacions del Dr. Francesc Tosquelles en l’atenció a la Salut Mental’ moderada pel Dr. Joan Vegué, director mèdic de CPB SSM, va comptar amb la participació del Dr. Francesc X. Arrufat, director mèdic de l’Institut Pere Mata a Tarragona i president del Clúster Salut Mental Catalunya, el Dr. Claudi Camps, director de Salut Mental de l’IAS Girona, la Dra. Mara Dierssen, presidenta del Consejo Español del Cerebro i de la Asociación Española para el avance de la CienciaSonia Gainza, directora d’Apropa Cultura i el Dr. Lluís Lalucat, director mèdic del Grup CHM Salut Mental i president de l’Associació BCN Salut Mental.

Durant la presentació es va poder visionar un fragment de la pel·lícula ‘Oblideu Tosquelles!’ del director i guionista d’Enric Miró, així com els vídeos de suport a la tasca disruptiva de Francesc Tosquelles, de personalitats nacionals i internacionals com, Mercè Torrentallé presidenta de la Federació Salut Mental Catalunya; Elena Vogman, acadèmica de Literatura comparada i Comunicació de la Universitat Bauhaus-Weimar a Alemanya; W.J.T MitchellGailord Donnelley Distinguished Service Professor al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Chicago; Camille Robcis, professora d’Història Intel·lectual francesa a la Columbia University a NY; i Jordi MartíSecretario de Estado de Cultura del Ministerio de Cultura.

En l’espai de cloenda, Jana Fàbregas, presidenta del Patronat de la Fundació CPB Serveis Salut Mental va estar acompanyada per Jacques Tosquelles, al que es va agrair haver llegat a CPB SSM l’obra i fons documental del seu pare; Andreu Felip, director de Serveis Territorials de Cultura a Barcelona; i Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental. Totes quatre intervencions van posar en valor la iniciativa de l’Ateneu Tosquelles per preservar i enfortir els vincles i la col·laboració entre els actors implicats en l’atenció a la salut mental.

Us animem a visitar la nova web de l’Ateneu Tosquelles www.ateneutosquelles.org on properament trobareu la programació d’esdeveniments.