Finalitza  el primer Club de Lectura On-line de la Xarxa de Biblioteques sobre novel·les de salut mental

La Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona va iniciar el passat 3 de maig el primer Club de Lectura en línia amb temàtica sobre salut mental, coordinat per Anna R. Ximenos (PSI- CPB SSM). En aquesta primer ocasió, el llibre escollit va ser La dona tremolosa, de Siri Hustvedt.

Com indica Lola Castany, membre de l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat,  i impulsora del projecte, en una entrevista realitzada a Ràdio Desvern, “aquesta nova activitat ens fa molta il·lusió perquè pensem que llegint llibres, moltes vegades, et trobes amb la problemàtica que sovint no saps expressar bé”.

La coordinadora del club, Anna R. Ximenos  va mostrar el seu agraïment i va expressar la importància d’una iniciativa com aquesta, ja que “tot el que sigui visibilitzar testimonis sobre salut mental en primera persona és molt interessant i, també, disposar d’un espai on parlar-ne”.

L’activitat es fa ver online i hi van participar persones d’arreu de Catalunya, que van poder seguir la lectura tant en format digital com en paper. També s’hi van incorporar  diferents Grups d’Ajuda  Mútua.

El taller es va donar a la plataforma Tellfy, on durant 17 dies hi ha haver un intens intercanvi de vídeos, xats i missatges compartint informació i opinions sobre la lectura i la salut mental.

La lectura del llibre va donar peu a debatre temes com: què entenem per malaltia mental, la complexitat dels diagnòstics i els límits dels manuals nosològics,  què es l’estigma, el biaix de gènere en salut mental, la necessitat d’incorporar narratives personals en el relat clínic, l’ingent treball de  persones usuàries i familiars en la presa de decisions polítiques…  

El debat va concloure en una trobada virtual el 19 de maig.