L’agència EFE entrevista la Dra. Anna Plaza, de CPB Serveis Salut Mental, en el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

Cada 10 de setembre té lloc el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi. Enguany, l’agència de notícies EFE ha entrevistat la Dra. Anna Plaza, coordinadora del Programa d’Atenció i Intervenció en Crisi Dreta Eixample i Guinardó (PAIC) i del Programa de Prevenció de la Conducta Suïcida (PPCS) del CSMA Dreta Eixample sobre els mètodes i tècniques de prevenció del suïcidi.

El suïcidi és la primera causa de mortalitat prematura en gent jove, d’entre 25 i 34 anys, a Catalunya, segons dades del PLAPRESC 2021-2025. Els intents de suïcidi entre joves de fins a 18 anys a Catalunya van augmentar en un 27% durant l’any 2020, segons dades proporcionades pel Codi Risc de Suïcidi (CRS).

La Dra. Plaza va explicar a l’agència EFE que el primer pas per tal de prevenir el suïcidi es “lluitar contra l’estigma de les malalties mentals”, en especial entre la població més jove, grup social a qui li és molt difícil demanar ajut.

La pandèmia s’ha situat com un factor de risc ambiental que ha fet augmentar tant el nombre de suïcidis com el de temptatives, ja que, tal i com la Dra. Plaza ha explicat, “ha estat una època de molt d’estrès, i de molta incertesa amb la sensació de poder controlar molt poc el que passava o passaria”, i que en els joves, “ la disminució de la sociabilitat ha estat molt dur, ja que és un moment d’expansió de la seva vida amb noves coses i connexions que queden aturades tan a nivell social com laboral”.

Plaza també explica a l’agència EFE com es realitza la prevenció de les temptatives de suïcidi des de CPB Serveis Salut Mental. “Quan es detecta algun element de conducta suïcida, es realitza una teràpia continuada en la qual és molt important no jutjar, empatitzar i validar les experiències de patiment del pacient per mitigar els sentiments de solitud, de vergonya i sovint d’auto-atacs per l’auto-desvalorització i baixa autoestima que pateix”.

Agència EFE entrevista la Dra. Anna Plaza de CPB Serveis Salut Mental