CPB Serveis Salut Mental commemora el Dr. Josep Fàbregas en el 7è aniversari de la seva mort

Avui, 5 d’octubre, commemorem el Dr. Josep Fàbregas Poveda, fundador del Centre Psicoteràpia Barcelona Serveis Salut Mental i referent en la salut mental, en el setè aniversari de la seva mort.

El Dr. Fàbregas va demostrar ara fa més de 40 anys el seu anhel de cercar un model d’atenció a les persones amb un trastorn mental. El Dr. Fàbregas creia que aquest model havia de situar en el centre de l’atenció a les persones, proporcionant una atenció individualitzada, preventiva, terapèutica i rehabilitadora, sempre basant-se en el respecte per la persona.

Aquest model és el que el Dr. Fàbregas va implementar a través del Centre Psicoteràpia Barcelona Serveis Salut Mental i que, 40 anys després de la seva fundació, segueix sent el nostre referent. Un model que, malgrat no haver estat ben vist 40 anys enrere, ha demostrat ser el més bo a l’hora d’aconseguir la rehabilitació i la reinserció de les persones usuàries de CPB Serveis Salut Mental.

Així ho explicava el Dr. Fàbregas l’any 2002, en la Jornada commemorativa del 22è aniversari de CPB Serveis Salut Mental:

“Des de l’inici dels 70, alguns de nosaltres ens vam començar a qüestionar l’estat i la funció social i sanitària dels establiments psiquiàtrics i de l’assistència en general, que com era sabut, estaven a anys llum dels plantejaments assistencials a les societats democràtiques avançades, tal com molts de nosaltres havíem comprovat en els nostres viatges guiats per l’anhel de completar la nostra formació i conèixer altres experiències i pràctiques en salut mental.

De mica en mica, de l’interès per l’investigació i la comprensió del fenomen de la bogeria, vam passar a preocupar-nos i aprofundir en les modalitats de tractament, rehabilitació i reinserció, i a plantejar-nos què feia la societat i la psiquiatria com institució amb aquests pacients. El cert és que en aquells moments, per a la psiquiatria oficial del nostre país, semblava que interessaven més com a subjectes d’investigació que com ciutadans a qui curar i assistir.”

Des de CPB Serveis Salut Mental, recordem cada dia, però especialment avui, la tasca del Dr. Fàbregas en la lluita pels drets de les persones amb trastorns mentals i per la seva desestigmatització. Seguim avançant perquè la força de la teva empremta és imborrable.