Els informatius de la COPE entrevisten a Tina Ureña, cap de l’Àrea de Rehabilitació de CPB Serveis Salut Mental amb motiu del Dia Mundial per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Els informatius del migdia de la cadena COPE Catalunya i Andorra entrevisten Tina Ureña, cap de l’Àrea de Rehabilitació del Centre Psicoteràpia Barcelona Serveis Salut Mental per abordar l’impacte que la violència de gènere té sobre la salut mental de les víctimes. Cada 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, un dia en el qual, des de l’any 1993, es denuncia la violència de gènere i les agressions sexuals que pateixen les dones i nenes arreu del món.

“Gràcies als mitjans de comunicació es fan visibles els nivells de violència actuals. La violència de gènere és una de les violacions dels drets humans més extensa, més persistent i més devastadora” ha afirmat Tina Ureña, cap d’Àrea de Rehabilitació CPB SSM, a l’Informatiu migdia de COPE de Catalunya i Andorra.

Un nou informe d’ONU Dones, basat en dades de 13 països des de la pandèmia, recull que 2 de cada 3 dones van patir alguna forma de violència o coneixien alguna dona que la patia. Només 1 de cada 10 va afirmar que recorreria a la policia per buscar ajuda.

“Encara hi ha molt d’estigma i la culpabilitat segueix recaient sobre la dona. Sovint no troba el suport suficient per realitzar la denúncia i saber que això tindrà conseqüències pot espantar-la. La dona ha d’enfrontar molts problemes per demanar ajuda” assegura Tina.

Durant l’any 2021, 37 dones han estat assassinades a Espanya i les agressions sexuals han augmentat un 30,6% respecte a l’any 2020. Catalunya és una de les comunitats que encapçala les denúncies per delictes sexuals, incloses les violacions. Tal i com s’explica a l’entrevista, aquesta setmana l’Audiència de Barcelona té registrats 10 judicis per violència sexual. Només a Catalunya es produeixen 3 denúncies de violacions diàries

“S’ha de trencar l’estigma que això és un problema de les dones. S’ha d’apoderar les dones i facilitar els circuits i mecanismes per demanar ajuda. S’ha de promoure que les relacions entre homes i dones siguin més saludables” defensa Tina.

Un total de 1.118 dones han estat assassinades per les parelles o les ex parelles a Espanya des que fa més de 18 anys, quan l’any 2003 es va decidir iniciar un registre oficial.

Podeu recuperar l’entrevista en aquest enllaç, a partir del minut 28:30.