Els caps de Serveis de CPB Serveis Salut Mental i Fundació Dr. Fàbregas visiten l’exposició sobre Tosquelles al CCCB

El passat 13 de maig, els Caps de Servei de CPB Serveis Salut Mental i Fundació Dr. Fàbregas, van participar en una visita guiada de l’exposició “Tosquelles, com una màquina de cosir en un camp de blat”, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La visita va ser introduïda per Fernando de Vicente, psicoanalista i supervisor de CPB SSM i conduïda per Carles Guerra, comissari de l’exposició.  

Tosquelles, conegut pels professionals de la salut mental com a pare de la Psicoteràpia Institucional (una de les formacions que ofereix CPB SSM per a les persones que hi treballen rep aquest mateix nom), és encara una figura poc coneguda per al públic general i un dels objectius principals de l’exposició ha estat redescobrir-lo.

Tosquelles va estar relacionat amb Ferenczi, Lacan, Artaud, Éluard, Tristan Tzara i Dalí, vinculat al POUM, capità mèdic de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil (en serveis psiquiàtrics de l’exèrcit d’Extremadura), exiliat a França, integrat a la Resistència contra els nazis (a l’hospital de Sant-Alban, on treballava i que tenia contacte amb els maquis, es va donar refugi a molts perseguits il·lustres i combatents); psicoanalista, pioner del cinema psiquiàtric, estudiós de l’obra de Gabriel Ferrater (va escriure el llibre Funció poètica i psicoteràpia. Una lectura d’In memoriam de Gabriel Ferrater), teòric del peu (vegeu més endavant), Medalla del President Macià, fill il·lustre de Reus, i, com Guerra va definir-lo durant la visita, una veritable “figura d’intersecció”.

L’auge de l’antipsiquiatria, a favor de la destrucció dels murs, també va rondar Tosquelles, partidari no d’acabar amb les institucions psiquiàtriques, sinó de reformar-les. Renovador de la institució psiquiàtrica amb un mètode revolucionari que vinculava política, teatre, cinema, art i literatura, Tosquelles va humanitzar la vida de milers de pacients intentant emancipant-los a través de la cultura.

Al llarg del recorregut de l’exposició, vam poder debatre sobre l’Art Brut, el paper fonamental del Clubs Socials, la necessària reconciliació amb la bogeria, i el paper ambivalent de l’antipsiquiatria, entre molts altres temes que van anar sorgint arrel del material presentat per Guerra a l’exposició.

En les properes setmanes es programaran visites amb persones usuàries dels diferents serveis de CPB SSM i Fundació Dr. Fàbregas.