CPB SSM organitza una jornada interna sobre els nous reptes i escenaris en l’atenció a la salut mental

El passat 28 de juny, CPB SSM va organitzar una jornada interna, dirigida a tots els professionals de CPB SSM i la Fundació CPB Dr. Fàbregas, per tractar els nous reptes i escenaris en l’atenció a la salut mental. La Sala Pau Gil del Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona va acollir aquest acte, que va durar des de les 11:00h del matí fins al migdia i que va comptar amb la presència d’Aïna Plaza, directora general de Planificació en Salut i Ma Rosa Verdaguer, directora general de CPB SSM, que van donar la benvinguda institucional als assistents.

Seguidament, Joan Vegué, director mèdic de CPB SSM i director del Pla Director de Salut Mental i Addicions de la Generalitat de Catalunya va dibuixar cap a on es dirigeix els sistema d’atenció a la salut mental i addicions de Catalunya, un sistema que buscar potenciar l’autonomia de les persones, ser més proper, proactiu i accessible, i on hi ha un reforç i una transformació per tal de millorar. Vegué també va explicar que aquest model està basat en cinc conceptes: l’atenció basada en drets (Quality Rights, OMS), l’atenció comunitària, l’atenció esglaonada, l’atenció en processos i l’atenció integrada. Durant la seva intervenció Joan Vegué va explicar les necessitats de canvi del model d’atenció basada en drets on cal un canvi de paradigma cap a un model holístic centrat en la persona i en el reconeixement dels seus drets.

L’atenció basada en drets ha sigut el bloc que ha ocupat la majoria de la jornada, format per diverses conferències. Meritxell Centeno, del Consell Assessor de Salut Mental i Addicions i coordinadora de la Comissió sobre Atenció basada en drets ha centrat la seva participació en l’àmbit assistencial. Victòria Monell, directora gerent de Fundació Malalts Mentals de Catalunya ha parlat sobre els serveis de suport a les persones, i ha destacat la necessitat d’abandonar un model de substitució de voluntat per la creació de noves formes de suport. En el torn de Mercè Generó, directora gerent d’Osonament i Judith Martínez, coordinadora de l’Àrea de Rehabilitació d’Osonament s’ha tractat el repte de l’atenció integrada comunitària en salut mental a Osona. Per acabar aquest bloc, Tina Ureña, Direcció de Participació i cap de Rehabilitació a CPB SSM, ha moderat el debat posterior i el torn de preguntes.

Tomàs Molina, físic i meteoròleg, ha participat en aquesta jornada de CPB SSM per parlar als assistents sobre l’impacte mediambiental i el canvi climàtic, en un bloc temàtic sobre models de sostenibilitat en l’entorn actual. Per la seva banda, Pere Barrera, DNV, ha parlat sobre la importància i l’assoliment de la ISO 14001 de Gestió Mediambiental. Jana Fàbregas, adjunta a Gerència a CPB SSM ha moderat aquest bloc.

L’acte ha estat clausurat per Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental de la Generalitat de Catalunya, i ha acabat amb un aperitiu d’estiu.