Dijous 4 de juliol us esperem als Cinemes Texas amb el Cinefòrum Oblideu Tosquelles! un film documental d’Enric Miró

El psiquiatra reusenc Francesc Tosquelles (Reus, 1912 – Granges Granges-sur-Lot, 1994) ha estat una figura durant molt de temps oblidada. La seva recuperació a través d’exposicions, llibres, pel·lícules i debats ha despertat una admiració incondicional cap al personatge.

El film documental d’Enric Miró sobre Tosquelles és, a hores d’ara, una peça clau en aquest redescobriment.

Oblideu Tosquelles! és, tal vegada, el retrat més fidel d’un psiquiatre que va transcendir el seu perfil de metge fins a convertir-se en un referent incontestable de les noves concepcions en el camp de la salut mental. Un cop acabada la Segona Guerra Mundial, Tosquelles lidera les innovacions de la psiquiatria a França, on hi va arribar en condició d’exiliat i passant pel camp de concentració.

Enric Miró, guionista i director, reviu a Tosquelles recuperant pel·lícules de l’arxiu familiar del psiquiatre realitzades a partir de 1953 així com enregistraments sonors que guarden la memòria de tantes intervencions, seminaris, entrevistes i converses custodiades a l’Institut Pere Mata de Reus, on va formar-se i on va tornar a exercir partir de 1967.

La pel·lícula presenta un Tosquelles delirant que, no obstant, inspira una de les revolucions més ignorades del segle XX. Oblideu Tosquelles! és Tosquelles en estat pur.