Celebrem el paper vital dels i les professionals de la salut mental en el Dia Internacional de les Infermeres  

CPB SSM i CPB Fundació Dr. Fàbregas aprofitem el Dia Internacional de les Infermeres per recordar i rememorar la importància de l’atenció sanitària i el paper vital que juguen els i les professionals de la salut mental en el benestar de la societat. 

L’any 2020, a causa de la pandèmia mundial, el 93% dels països van informar que els seus serveis de salut mental estaven suspesos o interromputs (OMS, 2020). Posteriorment, l’OMS també traslladava que s’havia produït un augment del 25% dels casos de depressió i ansietat durant la pandèmia. La salut mental és un aspecte fonamental pel confort emocional i físic de les persones, i el món s’enfronta a les greus conseqüències de la manca de serveis i tractaments disponibles. 

L’Equip d’Infermeria de CPB SSM i CPB Fundació Dr. Fàbregas treballen per proporcionar a les persones ateses la millor atenció possible als diferents dispositius de la casa. La coordinadora d’Infermeria de la Fundació Dr. Fàbregas, Mar Benaiges assegura que “amb vocació, compromís i respecte escoltem i tractem a les persones.  Ajudem i motivem a aprendre i conviure amb la malaltia, el malestar i patiment físic, emocional i social que l’acompanya; teixint vincles ferms i respectant els drets i la dignitat de la persona”. Totes les infermeres tenen una funció assistencial relacionada amb la salut mental, però a CPB SSM s’han incorporat infermeres especialistes en salut mental, que posen l’accent en les relacions humanes com a eines terapèutiques i tenen en compte els factors externs que afecten la salut mental. 

Els i les professionals d’infermeria de CPB SSM posen l’accent en les relacions humanes com a eines terapèutiques i tenen en compte els factors externs que afecten la salut mental. També són responsables de l’educació i la formació de les persones ateses i les seves famílies, així com de promoure la salut mental i el benestar emocional en la comunitat. L’equip d’infermeria socialitza, nodreix i es comunica amb els pacients per crear un entorn segur i agradable per garantir un canvi positiu. “La meva feina està centrada a tenir cura de les persones amb problemes de salut mental quan no poden tenir cura per elles mateixes”, afirma l’Ana Soto, supervisora d’Infermeria de la Clínica Llúria, “i potenciar aquelles parts sanes, que tots tenim encara que estiguem passant per una situació difícil, amb un tracte respectuós, lliure de judicis i amable, i d’acord amb les competències de les infermeres especialistes de salut mental”. 

“La tasca de les infermeres de salut mental és vertebral per a qualsevol sistema de salut, cal invertir en professionals especialitzades que permetin garantir l’accessibilitat i la qualitat dels serveis”, assegura l’Eva Gausachs, cap d’infermeria de CPB SSM. “El rol de les infermeres especialistes i expertes en salut mental és fonamental en la cura i tractament de persones que pateixen problemes emocionals, psicològics i de salut mental. El nostre paper és vital en la identificació primerenca de trastorns mentals, l’avaluació i el diagnòstic, i la implementació de plans d’atenció individualitzats”, conclou l’Helena Serrano, coordinadora d’Infermeria CSMA Dreta de l’Eixample, Encants i Camp de l’Arpa. 

En el Dia Internacional de les Infermeres, volem destacar la dedicació i el compromís dels nostres professionals. “La infermera en salut mental és una professional essencial en la comunitat, que contribueix de manera significativa a la prevenció, tractament i rehabilitació dels trastorns mentals, i treballa en estreta col·laboració amb altres professionals de la salut per a brindar una atenció integral a les persones i fer costat a la comunitat en general” sosté Ana Mª Hummer, infermera de CSMA. Així doncs, des de la comunitat, volem agrair i felicitar a totes i tots els infermers especialistes en salut mental per la seva tasca essencial en la promoció de la salut mental i el benestar emocional.