El Programa de Prevenció de la Conducta Suïcida de la Dreta del Eixample (PPCS DE) és un programa d’àmbit territorial, que es va iniciar el 2005, i que es realitza conjuntament entre CPB Serveis Salut Mental (CPB SSM) i el Servei de Psiquiatria del Hospital de Sant Pau abastant a una població aproximada de 164.000 habitants pel que fa a la població que depèn del CSMA Dreta de l’Eixample-Camp de l’Arpa (CSMA DE)
Entre els anys 2005 i 2007 es va realitzar una avaluació sistemàtica dels resultats del programa que va mostrar la seva efectivitat en quan a reducció de recidives i disminució de les hospitalitzacions. Des d’aleshores el PPCS ha demostrat la seva efectivitat en quant a la disminució de les hospitalitzacions per intent de suïcidi i va reduir la taxa de reincidència de temptatives autolítiques en la població assignada.
El PPCS DE, està ubicat en el CSMA DE i té per objectiu principal donar atenció als pacients en situacions de crisis i/o que presenten conductes o ideació suïcida, intentant prevenir cronicitat i passatges al acte a través d’una atenció immediata i freqüent, emmarcada en un temps concret.
L’atenció es produeix en el termini de 24 hores, a través d’un servei d’acollida ràpida del CSMA-DE, després del qual el pacient, si ho requereix, es derivat al PPCS. La demanda per entrar en el Programa es pot produir des del metge de família de l’Àrea Bàsica, des d’Urgències de Psiquiatria de l’Hospital de Sant Pau, o bé des del mateix CSMA DE.
El PPCS que es realitza al CPB SSM es fonamenta en els principis d’intervenció en crisi que es basen en una bona aliança terapèutica y en una focalització en els desencadenants que han motivat la crisi, en la seva historització personal i familiar, així com en la seva contextualització social. L’atenció es tant psicofarmacològica com psicoterapèutica, i tant individual (amb una freqüència 1-2 sessions individuals setmanals), com grupal (amb una freqüència setmanal), essent la duració del programa de dos mesos. El programa compta també amb el recolzament, tant d’infermeria com d’assistència social, si es precisa.
Arribada la fase de resolució de la crisis, el pacient és derivat al seu metge de família, a l’Àrea Bàsica (el que acostuma a passar en un 25% dels casos) o al mateix CSMA DE per prosseguir tractament psicològic i/o psiquiàtric, si s’escau.
El PPCS té una continuïtat tranversal, és a dir, el CPB SSM compta amb dos tipus de dispositius cap els que també es pot derivar a pacients en crisi, si així es determina.
El Programa d’Assistència Ràpida (PAR), que està ubicat tant en el Hospital de Dia Còrsega, com en l’Hospital de Dia CPB, l’atenció es produeix en el termini de 24 hores, en funció del sector habitual. Aquest programa uneix a l’atenció individual intensiva, tant farmacològica com psicoterapèutica, amb un seguit d’activitats terapèutiques i d’acompanyament que donen un marc de contenció més intens.
La Unitat d’Hospitalització Parcial a Domicili (UHPAD), posada en marxa també de manera conjunta amb l’Hospital de Sant Pau, per atendre pacients amb estats de descompensació aguda del trastorn mental tributari d’hospitalització psiquiàtrica, disposen del suficient recolzament familiar com per poder romandre en el propi domicili.
A més a més del objectiu principal d’assistència immediata i freqüent, el Programa Prevenció de la Conducta Suïcida té com a altres objectius, la sensibilització i la coordinació dels diferents equipaments sanitaris (Àrees Bàsiques) adscrits al programa per tal de millorar la detecció precoç de situacions de risc i el treball conjunt, col·laborant entre l’atenció primària de salut i l’atenció especialitzada en salut mental.
Sobre nosaltres

Entradas recientes
- “Donem veu als pacients!”
- Programa de Prevenció de la Conducta Suïcida de la Dreta del Eixample
- Mor Silvestra Moreno, referent de la Salut Mental a Catalunya
- Experiència i resultats del Grup MBAR – Clínica Llúria
- L’SRC Esquerra de l’Eixample i la Federació Veus inicien una activitat conjunta per explicar els drets i deures en l’atenció sanitària