El projecte Aprofita’m del SRC Esquerra Eixample guardonat amb el Premi Mercabarna-Paco Muñoz contra el malbaratament alimentari

Els premis Paco Muñoz 2023 contra el malbaratament alimentari van estar lliurats el passat 11 d’octubre, a la seu de Mercabarna. Aquests premis reconeixen iniciatives que es duen a terme en l’àmbit de la lluita contra el malbaratament d’aliments, des de la vesant de la producció i la distribució.

Entre els projectes presentats, s’ha seleccionat el projecte Aprofita’m del SRC Esquerra Eixample de la Fundació CPB Serveis Salut Mental en col·laboració amb l’Espai Calàbria 66 i la ONG de Veí a Veí. El premi, amb una dotació de 5.000€, ha estat concedit dins la categoria d’innovació social, ja que respon a les necessitats alimentàries de persones en risc d’exclusió del barri de Sant Antoni i el seu entorn immediat d’influència.

Aquest projecte, originàriament Cuinetes, va néixer d’una activitat comunitària del Servei de Rehabilitació que contribueix en el procés de recuperació de persones amb trastorn mental, en sentir que, des d’un rol social significatiu, poden ser útils per a un altre col·lectiu vulnerable, com són les persones en risc d’exclusió social que no tenen accés a una provisió regular d’aliments.

Aprofita’m aconsegueix que les persones amb malaltia mental coneguin i aprenguin conceptes i hàbits que els permeten estalviar, reutilitzar i ser més respectuosos amb l’entorn més proper. D’altra banda, aconsegueix la construcció de xarxes informals de suport entre el veïnat i especialment entre persones de col·lectius vulnerables. A més a més, genera un espai de trobada comunitari entorn de l’eix de l’alimentació que permet canalitzar les reivindicacions veïnals de gestió d’una cuina comunitària, la Cuina Comunitària Sant Antoni, de proximitat i al servei de les persones, tot connectant el teixit associatiu i el teixit comercial.