561 obres artístiques amb el tema SOMNI, de persones vinculades a més de 90 centres de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Catalunya, participen en la XXIV edició del Premi Agustí de Semir & Conxa Millán

La Fundació de Salut Mental CPB Dr. Fàbregas va impulsar, l’any 1998, el ‘Premi a la creativitat artística Agustí de Semir & Conxa Millán’ amb l’objectiu de promoure la participació artística entre les persones amb trastorn mental, sensibilitzant i contribuint a un canvi positiu de la societat sobre la salut mental, per lluitar contra l’estigma i la discriminació. Aquest Premi és també un modest homenatge al Sr. Agustí de Semir pel seu paper com a diputat president de la Comissió Informativa de Sanitat i Assumptes Socials de la Diputació de Barcelona qui, l’any 1981, endegà el Pla d’Assistència Psiquiàtrica i fixà les bases del model comunitari actual.

Aquest dimarts 24 d’octubre, en commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, l’Auditori de Caixa Fòrum de Barcelona ha acollit l’acte de lliurament de premis d’aquesta 24a. edició, en la qual han participat 561 obres d’un total de 93 dispositius de salut mental. El tema del dibuix d’enguany ha estat “Somni”.

La presidència de l’acte ha comptat amb la presència d’Aina Plaza, directora general de Planificació i Recerca en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; Andreu Felip, director dels Serveis Territorials de Cultura de la ciutat de Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Magda Casamitjana, directora del Pacte Nacional de Salut Mental del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya; Mercè Torrentallé, presidenta de la Federació Salut Mental Catalunya; i Rosa Verdaguer, presidenta del Patronat de la Fundació Salut Mental CPB Dr. Fàbregas.

El jurat del Premi Agustí de Semir i Conxa Millán, presidit pel promotor cultural Josep Parera, ha estat integrat aquest any per destacades persones de l’àmbit de les arts i la salut mental, com ara, America Sanchez, dibuixant i dissenyador gràfic; Cristina Sampere, comissària d’art i directora de la Fundació SETBA; Eva Catalayud, dissenyadora gràfica i coordinadora del Programa ArtSingular de la Fundació Josep Santacreu; Judit Busom, artista i educadora del club social Septiclub de la Fundació SM CPB Dr. Fàbregas; Xano Armenter, pintor i president del Cercle Artístic Sant Lluc, Jordi Muñoz, productor d’audiovisuals i vicepresident del Cercle artístic Sant Lluc, Pilar Solanes, experta en Salut Pública i Salut Mental; Albert Piqué, activista contra l’estigma en salut mental i president de la Federació Veus; i Carles Guerra, artista, crític d’art, docent i investigador.

L’organització de l’acte ha entregat 10 accèssits i tres premis principals que valoren l’originalitat, la qualitat tècnica i pictòrica de les obres.

Les 3 obres premiades, amb una dotació de 1.000€ cadascuna segons la categoria, han estat:

 • Premi Conceptual, guanyadora Laura de Manuel Palacios per l’obra Salud Mental. Sueños y pesadillas del Servei de Rehabilitació Comunitària Pi i Molist (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau).
 • Premi Artístic, guanyador Javier Morata Carramolino per l’obra Cordero y sonajero de l’Hospital de Dia Baix Llobregat (Parc Sanitari Sant Joan de Déu).
 • Premi Narratiu, guanyadora Marta Bassarti Loré per l’obra “Dormir mola” del Servei de Rehabilitació Lesseps (Fundació CPB Serveis Salut Mental).

Premi Conceptual, guanyadora Laura de Manuel Palacios per l’obra “Salud Mental. Sueños y pesadillas” del Servei de Rehabilitació Comunitària Pi i Molist (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau).


Premi Artístic, guanyador Javier Morata Carramolino per l’obra “Cordero y sonajero” de l’Hospital de Dia Baix Llobregat (Parc Sanitari Sant Joan de Déu).


Premi Narratiu, guanyadora Marta Bassarti Loré per l’obra “Dormir mola” del Servei de Rehabilitació Lesseps (Fundació CPB Serveis Salut Mental).

Les 10 obres premiades amb accèssits i obsequiades amb els sets d’art, formats per un maletí amb cavallet, 34 peces multicolor, 24 tubs de pintura, 6 pinzells, llenç, espàtula i paleta, han estat:

 • “Tornant del Somni, de Judit Martines Miras, del Servei de Rehabilitació Comunitària de Rubí
 • “Punto y Coma”, de Ana Verónica Dávila Ojeda del Centre de Salut Mental Ciutat Vella
 • “Somni”, d’en Joan Gispert del Parc Sanitari Sant Joan de Déu
 • C’est ne pas une pinture, de l’Alberto Naubón Galán dAREP
 • “Veo, veo, de Sofiya Fussa del Centre Hestia Duran i Reynals
 • “Mal Sueño, de Francisco Gil Sánchez del Club Social Dreta de l’Eixample
 • Paissatge, d’en Dídac franco Llenas del Servei de Rehabilitació Comunitària Sant Andreu
 • “Llamas gemelas, de l’Anna Ma. López Fernández del Centre Can Borrell de Blanes
 • Pesadilla común, de Fernando Villavechia Rosende de la Llar-Residència Begur
 • “Refugio”, de Mª Isabel Castaño Gil del Servei de Rehabilitació Comunitària de Tarragona

Durant l’acte de lliurament de premis 2023, conduit per la periodista i presentadora de TV3, Cristina Riba, s’ha viscut diferents moments emotius, com el reconeixement de l’enorme implicació d’ America Sanchez, que durant tots aquests anys ha posat la seva creativitat al serveis d’aquest Premi, o la immensa gratitud al director de serveis de CPB SSM, el Sr. Joan Pi, pel treball incansable en l’organització de cada edició celebrada del Premi Agustí de Semir i Conxa Millán.

També s’ha pogut gaudir amb la representació de dos fragments teatrals i un curtmetratge.

Per una banda, “La vida és una festa?!” a càrrec d’ Akesta Companyia formada per persones usuàries del Club Social Dreta de l’Eixample, per l’altra, “La nostra partida” a càrrec de Cia Nuro, formada per persones usuàries del Club Social Esquerra de l’Eixample – Septiclub.

El curtmetratge “No te vayas Luisa!” dirigit pel director de cinema Xavier Berraondo i protagonitzat per persones residents de la Llar-Residència Begur.

La cloenda de la XXIV edició del Premi Agustí de Semir & Conxa Millán ha comptat amb la presència de la Ma. Eugènia Gay, segona tinenta de l’Alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona.

Sempre present en aquest acte, el Dr. Josep Fàbregas, fundador i president en els seu inicis de la Fundació Salut Mental CPB i impulsor d’aquest premi amb l’objectiu nuclear de millorar l’atenció a les persones amb trastorn mental, estimulant i reforçant la seva participació activa en el seu procés de recuperació.

El proper any, el Premi Agustí de Semir & Conxa Millán arriba a la seva vint-i-cinquena edició, amb el tema EL CEL. Us animem a participar novament amb la mateixa qualitat artística, i també us convidem a acompanyar-nos durant el mes d’octubre 2024, en la gran festa de lliurament i aniversari dels premis que volem celebrar amb totes i tots vosaltres!