Persones usuàries del SRC Esquerra Eixample, de la Unitat Funcional d’Habitatge i de la Llar Begur col·laboren en el Projecte Radars de St. Gervasi, Esquerra Eixample i Sants

Persones usuàries del SRC Esquerra Eixample, de la Unitat Funcional d’Habitatge i de la Llar Begur estan col·laborant en el Projecte Radars de St. Gervasi, Esquerra Eixample i Sants des de setembre de 2019.

Els voluntaris han adquirit el compromís de participar en tasques de voluntariat. Treballen en parelles i s’encarreguen de distribuir a diferents comerços del barri la revista de Serveis Socials on hi consten totes les activitats de prescripció social per a gent gran.

Actualment l’activitat requereix d’un mínim suport per part dels serveis implicats, però s’entén com un voluntariat d’alta funcionalitat, amb la fita de què el grup es pugui autogestionar i, a la llarga, ser totalment autònom.

El Projecte Radars és una xarxa d’acció comunitària (veïns i veïnes, comerços, administració, etc.) que té com a objectiu la cura de les persones grans dels barris mitjançant la prevenció, la detecció precoç i l’actuació davant de situacions de risc.

És una iniciativa que va néixer al barri del cap d’en Grassot-Gràcia Nova, l’any 2008, amb l’objectiu de pal·liar els efectes negatius de la solitud no volguda, gràcies a la complicitat dels veïns i de l’entorn. Actualment, està consolidat a pràcticament tots els barris de la ciutat.

El projecte Radars funciona amb la complicitat dels veïns i veïnes, dels comerços de proximitat i les farmàcies, els tres agents als quals se’ls anomena “radars”. Els radars vetllen per la gent gran del barri, estan atents la seva dinàmica diària, i amb sensibilitat i respecte, contribueixen a reduir el risc d’aïllament i exclusió social dels veïns més grans, sobretot d’aquells que viuen sols. Si hi ha qualsevol incidència, els radars ho comuniquen al centre de serveis socials corresponent. Altres veïns i veïnes participen com a voluntaris a través de la Plataforma de Seguiment Telefònic. Truquen periòdicament a les persones grans, amb l’objectiu d’establir una relació de confiança i vincular-los amb l’entorn.

Els centres de salut i altres agents del territori com els casals, centres cívics, entitats de voluntariat, entre d’altres, també s’impliquen a la xarxa per facilitar la incorporació de les persones grans al projecte.

El projecte Radars fa més de deu anys que dona protagonisme a la comunitat, relacionant veïns i veïnes, Serveis Socials i altres agents actius locals, per convertir, conjuntament, cada barri en un espai segur i amigable per a les persones grans.